Britanska ministrica tvrdi da će dati ostavku zbog iračke krize

BRITANSKA ministrica za međunarodni razvoj Clare Short u nedjelju je zaprijetila da će dati ostavku, ako premijer Tony Blair povede Veliku Britaniju u rat protiv Iraka bez potpore druge rezolucije Ujedinjenih naroda (UN).

Ministrica je to izjavila u razgovoru za radio BBC i time je postala prva članica Blairova kabineta koje je zaprijetila da će odstupiti s dužnosti zbog iračke krize.

Short je članica ljevičarske Laburističke stranke, a ovim je potezom pojačala pritiska na premijera, koji se suočava s rastućim nezadovoljstvom javnosti, ali i vlastite stranke zbog potpore američkim nastojanjima da svrgnu iračkog predsjednika Sadama Huseina.

´Neću podržati kršenje međunarodnog prava ili ovo potkopavanje

UN-a i stoga ću dati ostavku´, kratko je kazala Short za BBC.

Mlađi član britanske vlade Andy Reed dao je u nedjelju ostavku na svoje dužnost, a postoji i nagađanja da bi još ostala četiri člana vlade mogla slijediti njegov primjer uoči narastajuće pobune u redovima Blairove Laburističke stranke zbog premijerove neupitne podrške SAD-u.

Novo istraživanje javnog mijenja pokazalo je da samo 15 posto Britanaca podupire napad na Irak prije donošenja druge rezolucije UN-a.

Pročitajte više