Britanska policija u kampanji sprečavanja napada na London

BRITANSKA policija u ponedjeljak je pozvala građane da prijave osobe koje im se čine sumnjivima i mogle bi biti teroristi, čime želi spriječiti napad na London.

Nakon terorističkih napada na Madrid šef policije Sir John Stevens zatražio je i koordiniranje europskih sigurnosnih postupaka, a u ponedjeljak je javnost zamolio da na poseban telefonski broj prijavi svaku sumnjivu aktivnost.

Stevens je već rekao da je napad na London "neizbježan" i od ljudi zatražio da prijave svaku ostavljenu torbu u vlakovima, kafićima i drugim javnim mjestima.

No kampanja "Life Savers" ide i dalje i od stanovništva traži da razmišlja je li ponašanje drugih, na poslu ili u društvu, osnova za sumnju da možda planiraju teroristički napad.

"Želimo da London postane neprijateljsko okružje za svakoga to bi pružio financijsku ili logističku pomoć teroristima ili bi i sam izvodio terorističke napade", rekako je pomoćnik šefa policije David Veness.

Šef prorutetorističkoga odjela Peter Clarke pozvao je iznajmljivače, hotelijere i trgovce automobilima da prijave sumnjive klijente koji traže kratkotrajan smještaj ili plaćaju puno novca za vozila.

Još je ljudima poručio da pripaze na osobe koje na neobičan način taje identitet i na sve koji preveliku pozornost obraćaju na sigurnosne mjere u javnim objektima, trgovačkim centrima ili željezničkim postajama.

Banke moraju paziti da one koji žele otvoriti lažne bankovne račune ili se služe "kloniranim" kreditnim karticama, rekao je Clarke.

Prema Stevensovim riječima, britanska policija istražuje "sigurnu vezu" između napadača koji su ubili 202 osobe u Madridu i britanskih pristaša al AQaide.

Preotuteroristički detektivi i obavještajci MI5 pokušavaju otkriti jesu li islamistički gerilci sa sjedištem u Britaniji dali novac i logističku podršku madridskim bombašima.

Nakon madridskog napada mjere sigurnosti u Londonu pojačane su, a policajci u civilu ovlašteni da zaustave i pretraže ljude patroliraju podzemnom željeznicom.

Stevens je u nedjelju kritizirao europsku reakciju na teroristčku prijetnju kao presporu i rekao da su madridski napadi "krupan poziv na budnost" koji bi Europu morao potaknuti na koordiniranu akciju.

Predložio je da paneuropska struktura slična Europolu, sa sjedištem u Nizozemskoj, koja barata obavještajnim podacima, analizira forenzičke i informacije o teroristima.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw u ponedjeljak će se pridružiti europskim kolegama na sastanku o unapređenju strategije za borbu protiv međunarodnoga terorizma.

Pročitajte više