Britanski ministar: O Brexitu će se glasati kako je i planirano

Foto: EPA

BRITANSKI ministar za Brexit uvjerava da će se o planu za Brexit premijerke Therese May glasati u parlamentu kako je i planirano, nakon što su mediji u nedjelju objavili da May planira odgoditi glasanje i ponovno s EU-om pregovarati o boljem sporazumu.

List Sunday Times prenio je kako se očekuje da će May odgoditi ključno glasanje u utorak i otputovati sljedeći tjedan u Bruxelles kako bi od Unije zahtijevala bolje uvjete.

"Glasanje će biti u utorak, to je ono na što smo usredotočeni", rekao je ministar za Brexit Stephen Barclay BBC-ju.

"Rizik za one koji kažu vratimo se i tražimo ponovno, rizik je da to nije nužno jednosmjerna ulica, Francuzi i Španjolci i ostali će pogledati unatrag ako budemo zahtijevali ponovno otvaranje pregovora i tražili više", dodao je.

"Nepoznate vode"

Barclay je rekao da će Britanija "ući u nepoznate vode" ako sporazum o Brexitu ne prođe u parlamentu, ali da bi May mogla ostati premijerka.

May, čija budućnost visi o niti, u više navrata je ustrajala na tome da je njezin dogovor, koji predviđa nastavak bliskih veza s EU-om, jedini na pregovaračkom stolu te da su alternative bolni izlazak iz bloka bez ikakva dogovora ili možda da uopće nema Brexita.  

Međutim, pritisak na May tijekom vikenda se pojačao pošto je konzervativni zastupnik Will Quince napustio svoju poziciju u vladi u znak otpora njezinu dogovoru, a Sunday Times napominje da se očekuju nove ostavke.

Jedan ministar rekao je za Sunday Times da će napustiti položaj u slučaju glasanja, a list dodaje da su najmanje dva ministra naklonjena Brexitu i dva člana stranačkog kluba vrlo blizu tome da daju ostavku.

List je također objavio da neki ministri planiraju drugi referendum o članstvu u EU te naveo da ministar u kabinetu David Lidington i ministar pravosuđa David Gauke to razmatraju kao moguće rješenje.

Protivljenje zaštitnom mehanizmu

Najveće protivljenje Mayinom dogovoru s EU-om usredotočilo se na tzv. zaštitni mehanizam, zaštitnu politiku planiranu da spriječi tvrdu granicu između članice EU-a Irske i britanske Sjeverne Irske.

Pristaše Brexita i formalni saveznici May u Demokratskoj unionističkoj stranci Sjeverne Irske kažu da bi mogli napustiti Britaniju ako bi bili prisiljeni prihvatiti propise EU-a na neodređeno vrijeme ili ako bi Sjeverna Irska bila tretirana drugačije nego ostatak Ujedinjenog Kraljevstva.

Pristaše EU-a kažu da bi Britanija mogla postati malo više od države koja prihvaća propise. 

Bivši ministar vanjskih poslova Boris Johnson, vodeći zagovornik Brexita kojeg se vidi kao mogućeg nasljednika May, rekao je da su zastupnici na svim stranama ujedinjeni protiv zaštitnog mehanizma za Irsku te da bi neuspjeh glasanja u parlamentu dao May pravo da traži od EU-a da ga ukloni iz sporazuma. 

Pročitajte više