Britanski šef diplomacije: Posljednjih 30 godina je priča o neuspjehu Izraela

Britanija je spremna za trenutak kada ćemo i formalno priznati palestinsku državu, sugerirao je ministar vanjskih poslova David Cameron, te dodao da Palestincima treba dati politički horizont za poticanje mira na Bliskom istoku.

Cameron započinje svoj četvrti posjet toj regiji otkako je imenovan ministrom vanjskih poslova u studenom. Velika Britanija ima odgovornost odrediti kako bi izgledala palestinska država, rekao je na prijemu u Westminsteru.

"Priča o neuspjehu Izraela"

Palestinskom narodu bi se morao pokazati "nepovratan napredak" prema rješenju s dvije države, rekao je Cameron. "Kako se to dogodi, mi ćemo, sa saveznicima, razmotriti pitanje priznavanja palestinske države, uključujući Ujedinjene narode", rekao je Konzervativnom vijeću za Bliski istok.

Ministar vanjskih poslova također je pozvao Izrael da dopusti više humanitarne pomoći Gazi i rekao da je "smiješno" da se vitalna britanska i druga pomoć šalje natrag na granicu. Cameron je rekao da je posljednjih 30 godina priča o neuspjehu Izraela jer nije uspio pružiti sigurnost svojim građanima. Samo prepoznavanjem tog neuspjeha, rekao je, bit će mira i napretka.

Britanija već dugo podržava dvodržavno rješenje, gdje bi Izraelci i Palestinci mogli živjeti jedni pored drugih u odvojenim zemljama. Cameron sugerira da bi Britanija mogla dati formalno, diplomatsko priznanje palestinskoj državi ne kao dio konačnog mirovnog sporazuma, već ranije, tijekom samih pregovora.

"Palestini treba ova tehnokratska vlast s dobrim vođama"

U isto vrijeme, morala bi postojati nova palestinska vlast koja bi "ustala brzo" s "tehnokratskim i dobrim vođama" sposobnim upravljati Gazom, rekao je. "Zajedno s tim, gotovo najvažnije od svega, je dati palestinskom narodu politički horizont kako bi mogli vidjeti da će doći do nepovratnog napretka prema rješenju s dvije države i, što je ključno, uspostavi palestinske države“, dodao je.

"Trebali bismo početi odlučivati kako bi palestinska država izgledala, što bi obuhvaćala, kako bi funkcionirala i što je ključno, kako se to dogodi, sa saveznicima sagledati pitanje priznavanja palestinske države, uključujući i u Ujedinjenim narodima", rekao je Cameron.

Pročitajte više