Putin neočekivano smijenio Šojgua i dao mu novu funkciju

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin neočekivano je na mjesto Sergeja Šojgua predložio novog ministra obrane, civila Andreja Belousova, bivšeg potpredsjednika vlade zaduženog za ekonomiju, priopćio je Kremlj.

Putin želi da Šojgu, ministar obrane od 2012. godine i njegov dugogodišnji savjetnik, postane tajnik moćnog ruskog Vijeća sigurnosti - gdje će zamijeniti trenutnog čelnika Nikolaja Patruševa - te da preuzme odgovornost za vojno-industrijski kompleks, objavio je Kremlj.

Formalno viša funkacija, ali...

Promjene, koje bi trebali odobriti zastupnici Dume, najvažnije je vojno preslagivanje Putina otkad je poslao desetke tisuća vojnika u Ukrajinu u veljači 2022. godine.

Ono će omogućiti Šojguu funkciju koja se formalno smatra višom od njegove uloge ministra obrane, zbog čega bi on ostao prisutan u ruskoj politici, ali i spasio obraz. Valerij Gerasimov, šef ruskog Glavnog stožera i netko s praktičnijom ulogom usmjeravanja rata, i dalje će ostati na svome položaju.

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova s veteranskim iskustvom, također će ostati na svojoj poziciji, objavio je Kremlj.

Imenovanje Belousova, civilnog dužnosnika zbog njegovih ekonomskih sposobnosti, umjesto ratnog znanja, veliko je iznenađenje.

"Onaj tko je otvoreniji inovacijama bit će uspješniji na ratnom polju"

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, rekao je novinarima da ta promjena ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput one iz 1980-ih godina iz Sovjetskog Saveza, kad su vojska i policija činili 7.4 posto državnog proračuna.

To bi, rekao je Peskov, značilo da je ključno osigurati da se takav proračun podudara s ukupnim interesima zemlje, zbog čega Putin sada želi civila s ekonomskom pozadinom za posao ministra obrane.

"Onaj tko je otvoreniji inovacijama bit će uspješniji na ratnom polju", rekao je Peskov.

U preslagivanju se također može iščitati Putinova namjera da stavi obrambenu potrošnju pod veće zrcalo kako bi osigurao da se sredstva troše učinkovito nakon što je Šojguov saveznik i zamjenik optužen za mito.

Pročitajte više