Britanski tisak osudio posjet Mugabea Parizu

BRITANSKI tisak osudio je dolazak u Pariz na francuskoafrički summit predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea, koji je u Francusku doputovao sa suprugom na poziv francuskog predsjednika Jacquesa Chiraca.

Najoštrije kritike iznio je list ´The Sun´, najčitaniji u Velikoj Britaniji s 3,5 milijuna prodanih primjeraka dnevno, koji je u posebnom dodatku Chiraca nazvao crvom, a susret dvojice čelnika ´susretom crva i čudovišta´.

´Crv je Mugabea i njegovu suprugu Grace smjestio u hotel sa pet zvjezdica na račun francuskih poreznih obveznika´, piše tabloid.

´Flash cordon´ (cordon - fr. straža) piše ispod fotografije na kojoj se vidi osobni čuvar bračnog para Mugabe u trenutku dok otvara kišobran kako bi od fotografa zaštitio gospođu Mugabe, tijekom shoppinga po pariškim trgovinama. Ime Grace Mugabe na popisu je osoba kojima je putovanje u zemlje EU-a zabranjeno. ´Stanovnici Zimbabvea umiru od gladi, a gđa Mugabe ide u shopping´, piše desno orijentirani list Times ispod iste fotografije.

´Predsjednik Chirac prostro je jučer u Pariz crveni tepih pred Robertom Mugabeom, dajući na raspolaganje jednome od najozloglašenijih diktatora cijelo krilo luksuznog pariškog hotela´, piše list.

Daily Telegraph smatra da je ´Mugabeov posjet Francuskoj sramota za sve´, te cijelu stranicu posvećuje izvješću o teškom životu u ´osiromašenoj i opustošenoj zemlji´.

Pročitajte više