Britansko gospodarstvo u padu prvi put od 2012. godine

Ilustracija: EPA

AKTIVNOSTI u britanskom gospodarstvu smanjile su se u drugom tromjesečju prvi put od 2012. godine pod utjecajem previranja oko Brexita, izvijestio je državni ured za statistiku.

Bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju za 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Potrošnja kućanstava bilježi pad

Na godišnjoj razini porastao je 1,2 posto, najslabije od početka prošle godine. U prvom ovogodišnjem tromjesečju aktivnosti su porasle 1,8 posto.

U lipnju, posljednjem mjesecu drugog tromjesečja, BDP je porastao jedan posto, najslabije od kolovoza 2013.

U razdoblju od travnja do lipnja poslovna ulaganja smanjena su 0,5 posto. Potrošnja kućanstava zabilježila je pak isti postotni rast, poduprta padom nezaposlenosti i povećanjem plaća.

Pad aktivnosti velikim je dijelom povezan s usporavanjem procesa gomilanja zaliha koji je intenziviran u prvom tromjesečju u očekivanju izlaska iz EU-a krajem ožujka, kako je prvotno planirano.

Naknadno je datum izlaska pomaknut na kraj listopada.

Usporilo svjetsko gospodarstvo

Vlada novog britanskog premijera Borisa Johnsona riješena je izvesti Britaniju iz Europske unije čak i ako ne uspije iznova pokrenuti pregovore s Bruxellesom o novom sporazumu o tranzicijskom sporazumu kako bi se izbjegli poremećaji u trgovini. Stoga su izgledi za britansko gospodarstvo u ostatku godine izrazito neizvjesni.

Prošlog tjedna britanska središnja banka procijenila je da će se aktivnosti u aktualnom tromjesečju vjerojatno tek neznatno ubrzati na tromjesečnoj razini, na 0,3 posto. Za cijelu godinu predviđaju rast po stopi od 1,3 posto.

Svjetsko gospodarstvo također je usporilo zbog trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.
 

Pročitajte više