Britansko nuklearno oružje navodno nije ušlo u argentinske vode

BRITANSKI ratni brodovi u Falklandskom ratu 1982. nisu imali nuklearno oružje kada su ulazili u argentinske teritorijalne vode, objavio je u nedjelju Foreign Office, odgovarajući na zabrinutost Argentine nakon objavljivanja da je britanska flota krenula u taj rat naoružana nuklearnim bombama.

"Britanski brodovi nisu imali nuklearno oružje u trenutku kada su ušli u argentinske teritorijalne vode", rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova.

"Korištenje atomskog oružja u Falklandskom ratu nije uopće dolazilo u obzir", istaknuo je.

Glasnogovornik britanskog ministarstva obrane rekao je u petak kako su tijekom Falklandskog rata "intervencijske snage nosile nekoliko komada nuklearnog oružja, koje je prebacivano s broda na brod zbog sigurnosnih razloga i zbog poštivanja (međunarodnih) obveza".

Ta je izjava izazvala oštro reagiranje Argentine, koja je zatražila da London potvrdi kako u južnom Atlantiku, pa ni na njegovom dnu, više nema britanskog nuklearnog oružja, a argentinski predsjednik Nestor Kirchner zatražio je u subotu navečer ispriku od Velike Britanije.

Glasnogovornik Foreign Officea nije želio komentirati što će London poduzeti po tom pitanju.

Pročitajte više