Buduće članice NATO-a bi mogle izbjeći sankcije SAD-a zbog ICC-a

BUDUĆE istočnoeuropske članice NATO-a mogle bi izbjeći ukidanje vojne pomoći Sjedinjenih Država zbog nepotpisivanja sporazuma o neizručenju Amerikanaca Međunardnom kaznenom sudu (ICC) ukoliko američki Kongres usvoji zakon kojim se od sankcija izuzimaju i zemlje pred uključenjem u taj savez, rekao je u četvrtak predsjednik Pododbora za Europu Zastupničkog doma Kongresa Doug Bereuter.

Takav prijedlog bi proširio izuzeće od Zakona o zaštiti pripadnika američkih oružanih snaga (ASPA) i na sedam istočnoeuropskih zemalja koje trebaju ući u NATO 2004., osiguravajući im isti odnos kao i prema članicama Saveza. Zakon je u proceduru Zastupničkog doma 19. lipnja uveo kongresnik John Shimkus, podrijetlom Litavac.

"Mislim da bi bilo pošteno da postupamo prema zemljama koje će se uključiti u NATO kao što postupamo prema NATO saveznicima i osigurati da im vojnu pomoć kako bi bile spremne pridonijeti Savezu", kazao je Bereuter.

Prema ASPA-i, od 1. srpnja Sjedinjene Države ne mogu pružati vojnu pomoć zemljama koje su stranke u Međunarodnom kaznenom sudu jer odbijaju prihvatiti nadležnost ICC-a strahujući da Sud može biti iskorišten za politički motivirane procese protiv Amerikanaca. Od ovoga zakona su izuzete članice NATO-a i značajni američki saveznici, a Sjedinjene Države nastoje potpisati što više bilateralnih sporazuma o neizručenju američkih državljana ICC-u kako bi praktički izbjegle njegovu nadležnost nad Amerikancima.

ASPA dopušta američkom predsjedniku dvije vrste izuzeća od toga zakona od ukidanja pomoći. Prvi, ako zemlja potpiše sporazum o izuzeću američkih građana od izručenja ICC-u, poznat i kao sporazum članka 98, prema članku Rimskog statuta ICC-a koji dopušta takve sporazume. Od sedam budućih članica NATO-a - Bugarske, Rumunjske, Slovačke, Slovenije, Litve, Latvije i Estonije, samo je Rumunjska potpisala bilateralni sporazum članka 98.

Druga je mogućnost da predsjednik temeljem nacionalnog interesa

Sjedinjenih Država izuzme zemlju od ukidanja vojne pomoći.

(Hina) sl dj

Pročitajte više