Beogradu zbog ICC-a prijeti gubitak američke vojne pomoći

SJEDINJENE DRŽAVE neće odobriti vojnu pomoć Srbiji i Crnoj Gori ako Beograd ne pristane na sporazum o neizručenju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu (ICC), objavili su u utorak mjesni mediji.

Američki veleposlanik u Beogradu William Montgomery rekao je da će zbog odbijanja sporazuma s Washingtonom SiCG ostati bez pomoći, prenose srbijanski mediji.

Beogradski dužnosnici kazali su ranije da će o odluku o američkom zahtjevu donijeti nakon summita EU i zapadnog Balkana, koji je održan u subotu u Grčkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sporazum sa Sjedinjenim Državama već je odbacila Slovenija, koja bi iduće godine trebala ući u EU, te Bugarska, čije se priključenje EU očekuje 2007. godine. Američki veleposlanik u Bugarskoj James Pardew upozorio je u ponedjeljak bugarsku vladu da bi mogla izgubiti američku vojnu pomoć vrijednu 20 milijuna dolara.

Hrvatska Vlada još nije donijela službenu i konačnu odluku o američkom zahtjevu, iako je na posljednjim pregovorima američka ponuda načelno odbijena, ali je ostavljena mogućnost da se pitanje riješi drugim bilateralnim ugovorima.

Američkom su pritisku dosad popustile Albanija, Rumunjska i BiH i zajamčile Sjedinjenim Državama da njihove državljane neće izručivati ICC-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara