Budući europski povjerenik Potočnik pozdravio hrvatski "avis"

Budući povjerenik Europske unije iz Slovenije Peter Potočnik pozdravio je pozitivan avis koji je Europska komisija dodijelila Hrvatskoj, uz naglasak da treba biti oprezan kad je riječ o najavama punopravnog članstva.

"Avis je pozitivan signal Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji kojoj je isto tako otvorena europska perspektiva", rekao je među ostalim Potočnik u četvrtak u Ljubljani na oproštajnoj konferenciji za novinare koji prate rad slovenske vlade, u kojoj je 3 godine bio ministar europskih poslova i šef skupine za pregovore s Unijom.

Na pitanje kad bi se Hrvatska mogla uključiti u Europsku uniju Potočnik je rekao da je spominjanje datuma dvosjekli mač budući da svaki postavljeni datum mora biti vjerodostojan i ostvariv.

Potočnik će u Europskoj komisiji raditi u povjerenstvu za proširenje, no činjenica da je Slovenac, ustvrdio je, neće djelovati na "poseban tretman" Hrvatske niti utjecati na slovensko-hrvatske odnose.

"Bilateralna pitanja Hrvatske i Slovenije i dalje ostaju bilateralnim pitanjima. U to se ne smijem niti se mogu miješati, a povjerenici polažu prisegu da će djelovati u nadnacionalnom interesu", rekao je Potočnik.

Prvog "slovenskog" povjerenika u Komisiji potvrdit će Europski parlament na svojoj plenarnoj sjednici početkom idućeg mjeseca, no on se već prošlog tjedna uspješno predstavio nastupom pred zastupnicima na "hearingu", gdje mu je najviše pitanja bilo upućeno o poznavanju regije i slovensko-hrvatskim odnosima.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više