Bush hoće alternativne izvore energije

SJEDINJENE DRŽAVE moraju smanjiti svoju ovisnost o uvoznoj nafti koja predstavlja sigurnosni problem, ustvrdio je u ponedjeljak američki predsjednik George W. Bush potičući Amerikance da se više orijentiraju na alternativne izvore energije.

SAD trenutno uvozi 60 posto nafte koju prerađuje u svojim rafinerijama što Bush vidi kao problem jer neke od zemalja opskrbljivača imaju nestabilne vlade i nisu u dobrim odnosima s Amerikom.

O novim tehnologijama kao rješenju problema ovisnosti o nafti Bush je govorio u Milwaukeeu u Wisconsinu gdje je obišao Tehnološki centar za razvoj baterija Johnson Controls i razgledao džipove na hibridni pogon.

Bush je istaknuo da je razvoj hibridnih vozila rješenje koje obećava najbrže smanjenje potrošnje benzina, a time i nafte.

Hibridna vozila imaju benzinske motore koji pune električne baterije za pogon vozila, a takvi automobili i kamioni prijeđu skoro dvostruko veću udaljenost nego vozila isključivo na benzinski pogon. Prošle godine je u SAD-u prodano približno 200.000 hibrida.

Bush je u svom govoru o stanju nacije krajem siječnja pozvao na prekid ovisnosti Sjedinjenih Država o nafti s Bliskog istoka i zatražio razvoj tehnologija alternativnih izvora energije kako bi se do 2025. uvoz nafte s tog područja smanjio 75 posto.

I tijekom svog dvodnevnoga putovanja po Wisconsinu, Michiganu i Coloradu Bush je također nastojao potaknuti ulaganja u razvoj čistih izvora električne energije te ubrzavanje razvoja biogoriva, poput etanola, što se dobiva od otpadaka drveta ili od trava.

Razvoj tehnologije solarnih panela također vidi kao način za izmjenu energetskih navika Amerikanaca.

Bush zagovara i izgradnju novih nuklearnih elektrana u SAD-u navodeći da zemlja od 1970., na 100 postojećih, nije izgradila ni jednu novu nuklearnu elektranu za razliku od Francuske, koja ih je izgradila 58, i Kine koja upravo gradi 8 takvih elektrana.

Bushovi kritičari ukazuju da ti njegovi prijedlozi nisu dovoljni i da bi morao razmotriti uvođenje novih standarda za veću učinkovitost korištenja goriva za automobile, a neki ekonomisti misle da je najbolje povećati poreze na benzin kako bi se Amerikance natjeralo da izmijene svoje navike u potrošnji benzina.

Pročitajte više