Bush i Kerry u tijesnoj borbi za Bijelu kuću

AMERIČKI predsjednik George W. Bush i demokratski senator John Kerry do sada su osvojili savezne države za koje se predviđalo da su njihove, ali se za ključne neodlučne države još ne može reći kome će pripasti u tijesnoj utrci koju vode za Bijelu kuću, prema predviđanjima američkih televizijskih postaja.

Prema najnovijim izlaznim anketama i rezultatima glasovanja američke televizijske kuće predviđaju da Bush dobija 22 savezne države sa 195 glasova izbornika, a Kerry 11 država sa 112 glasova izbornika.

Za ključne još neodlučne države Ohio i Floridu još se ne može reći tko će ih dobiti. Kako, međutim javljaju televizijske postaje NBC, CBS i CNN, Pennsylvanniju, koje nosi 21 glas izbornika, dobio je Kerry.

Kerry je osvojio i Kaliforniju, javljaju CBS, CNN i NBC, koja mu je donijela 55 glasova izbornika.

Za pobjedu na izborima kandidat mora osvojiti 270 glasova izbornika od ukupno 538 izbornika koliko ima Izborni koledž.

Predsjednik Bush sa svojom obitelji i suradnicima prati izborne rezultate u Bijeloj kući.

"Vjerujem da ću pobijediti, hvala vam lijepa", rekao je Bush novinarima dodajući kako će ovo biti "uzbudljiva večer".

Kerry se nalazi u svom Bostonu u Massachusettsu gdje također iščekuje rezultate izbora i priprema se za eventualno slavlje.

Bush je dobio niz južnih država i država u središtu zemlje za koje se predviđalo da će mu pripasti, a među ostalim i njegov Teksas.

Kerryju su pripale države na sjeveroistoku zemlje, među ostalim i New York.

Prema izbornim računicama, Kerry mora osvojiti ili Floridu ili Ohio da bi imao realne izglede za dobijanje Bijele kuće, dok bi Bush, ako izgubi Floridu imao problema, s obzirom da je izgubio Pennsylvaniju, ili ako mu se to dogodi i s drugim državama poput Wisconsina i Iowe.

Izlazne ankete koje se rade s biračima nakon glasovanja pokazale su da nešto više birača ima povjerenja da će Bush bolje voditi borbu protiv terorizma nego Kerry. Većina njih smatra da su Sjedinjene Države sigurnije od terorističkog napada nego što su to bile prije četiri godine i većina njih podupire Busha.

Ipak, među onima koji kažu da su veoma zabrinuti da bi moglo doći do novog terorističkog napada Kerry uživa blagu prednost.

Zabrinjavajuće za Busha je da većina birača kaže da se operacija u Iraku odvija loše i oni većinom podupiru Kerryja. Dobar znak za Busha je da polovica birača kaže da SAD idu u dobrom smjeru.

Izlazak na birališta mogao bi biti odlučujući čimbenik na ovim izborima i republikanska stranka predsjednika Busha i demokratska stranka senatora Kerryja uložile su ogromne novce i napor da kako bi izveli što više svojih pristalica da glasuju. Predviđa se da bi na ove izbore moglo izaći između 118 i 121 milijun birača što je znatno više nego 2000. kada je izašlo oko 106 milijuna.

Neka su birališta, poput onih u Pennsylvaniji, zatim Ohiu i u Miamiju ostala otvorena satima nakon zatvaranja birališta zbog velikog intersa glasača.

Dugački redovi birača prisilili su vlasti da produlje glasovanje u Pennsylvaniji, tako da su birališta bila otvorena gotovo tri sata nakon vremena predviđenog za zatvaranje. U državi Ohio je gotovo ista situacija, birališta su bila otvorena dva sata dulje, dok su u gradu Miamiju na Floridi neka birališta ostala otvorena četiri sata dulje od vremena predviđenog za zatvaranje.

Pročitajte više