Bush najavio pomoć žrtvama hipotekarne krize u SAD

AMERIČKI predsjednik Bush će, kako navode mediji, Kongresu predložiti zakone temeljem kojih bi federalne vlasti trebale pomoći dužnicima tzv. "subprime" hipotekarnih kredita, čije neplaćanje je izvor velike nestabilnosti na svjetskim burzama.

Prema Bushovom planu bi Federalna uprava za stanovanje - vodeća vladina agencija za osiguranje hipotekarnih kredita - trebala jamčiti za sve hipotekarne dužnike koji za 90 dana nisu u stanju ispuniti svoje financijske obveze.

Isti plan predviđa nove mjere kojima bi se spriječilo da loši ili "subprime" krediti ikada više potkopaju zdravlje američke ekonomije. To se prvenstveno odnosi na zakone kojima bi se spriječilo odnosno sankcioniralo "neodgovorno" davanje kredita dužnicima za koje je malo vjerojatno da su ih u stanju vratiti.

Naglo povećanje broja stečajeva, odnosno nesposobnost dužnika da plate je izazvala krizu, odnosno nelikvidnost u američkom bankovnom sustavu. To je, pak, izazvalo nestabilnost na svjetskim burzama koje američka i druge centralne banke nastoje kompenzirati financijskim injekcijama od desetina milijardi dolara.

Postoje ozbiljni strahovi da bi kriza na tržištu hipotekarnih kredita mogla izazvati globalnu recesiju.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više