Bush ne treba drugu rezoluciju, ali će je nastojati dobiti

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je kako Sjedinjene Države ne trebaju drugu rezoluciju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda za vojnu akciju u Iraku, ali će je nastojati dobiti jer je korisna i pozvao UN da pokažu da ´imaju kičmu´.

Bush je rekao novinarima u američkom Odboru za vrijednosne papire da smatra kako bi druga rezolucija Vijeća sigurnosti bila korisna, ali ne i nužna.

´Mi ne trebamo drugu rezoluciju,´ naglasio je međutim Bush, ´ali želimo raditi s našim prijateljima i saveznicima i vidjeti da li možemo dobiti drugu rezoluciju´.

´Što se mene tiče ona nije neophodna,´ dodao je on.

Sjedinjene Države i Velika Britanija možda već u srijedu namjeravaju predložiti drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti koja bi proglasila da Irak ne poštuje odluke UN-a i ne razoružava se i odobrila ´ozbiljne posljedice´ ukoliko Sadam nastavi opirati se.

Sjedinjene Države istodobno namjeravaju predložiti niz ključnih testova, među kojima letove zrakoplova U-2, privatne razgovore sa iračkim znanstvenicima i uništavanje raketa nedopuštenog dometa, koje bi Irak trebao zadovoljiti u naredna dva tjedna i koji bi trebali pokazati stvarnu želju Sadama Husina da se razoruža.

Američki predsjednik je naglasio kako je važno za svijet da ima učinkovitu međunarodnu organizaciju koja će se suočiti s prijetnjama 21. stoljeća kao što su terorizam i oružje masovnog uništavanja koje nije pod kontrolom.

´Ukoliko Ujedinjeni narodi ne pokažu da imaju kičmu i hrabrosti, moglo bi se pokazati da je Vijeće sigurnosti beznačajno, a to je opasno u suočavanju civiliziranog svijeta s novim opasnostima,´ naglasio je Bush.

´Ako Ujedinjeni narodi ne mogu provesti svoje vlastite rezolucije, to onda govori nešto o njihovoj jalovosti,´ kazao je on.

Bush je pokazao da ga masovni prosvjedi protiv rata u Iraku diljem svijeta tijekom vikenda nisu pokolebali u namjeri da vojno intervenira u Iraku.

On je ponovio da je Sadam Husin prijetnja američkoj sigurnosti i kako ima namjeru uklonitu tu prijetnju.

´Rat je moj posljednji izbor, ali je rizik da se ne učini ništa što se mene tiče još gori izbor,´ rekao je Bush.

On je kazao kako će u slučaju da se Sadam odluči ne razoružati spreman povesti koaliciju onih koji su voljni i razoružati ga.

Predsjednik Bush je pozdravio odluku NATO-a, postignutu nakon dugog otpora Francuske, Njemačke i Belgije u nedjelju, da ipak započne planiranje pomoći Turskoj u slučaju rata u Iraku.

On je također pozdravio izjavu Europske unije u ponedjeljak da se Sadam mora razoružati.

´To su pozitivni događaji,´ kazao je američki predsjednik.

Na pitanje novinara da li Sadamu treba dati još jednu posljednju šansu da se razoruža predsjednik Bush je kazao kako irački predsjednik zna da on od njega traži potpuno razoružanje.

´On vjeruje da je vrijeme na njegovoj strani, da je sve što treba činiti da zavlači i opire se i da će se koalicija raspasti,´ rekao je Bush. Dodao je: ´Odlučan sam očuvati mir i razoružati ga´.

Na pitanje hoće li britanski premijer Tony Blair, suočen s unutarnjim otporima, platiti političku cijenu zbog podupiranja namjere Sjedinjenih Država da napadnu Iraka Bush je odgovorio: ´Kad god netko pokaže hrabrost a radi se o miru, ljudi to na kraju shvate´.

Dodao da je ponosan što mu je Blair prijatelj.

Bush je najavio da narednoga vikenda u posjet Sjedinjenim Državama dolazi još jedan, kako ga je nazvao ´hrabri vođa´, španjolski premijer Hose Maria Aznar.

Pročitajte više