Bush odlikovao Lucića zbog reforme HV i doprinosa u Afganistanu

AMERIČKI predsjednik George W. Bush odlikovao je načelnika Glavnog stožera OSRH generala Josipa Lucića visokim odličjem, Legijom za zasluge, za reformu Hrvatske vojske na putu prema NATO-u, doprinos u borbi protiv globalnog terorizma, posebice u Afganistanu, te za konstruktivne odnose hrvatske i američke vojske, objavljeno je u četvrtak.

Generalu Luciću, koji boravi u sedmodnevnom službenom posjetu Sjedinjenim Državama, odličje je u četvrtak uručio zapovjednik združenog stožera američkih oružanih snaga general Richard Myers prigodom svečanog dočeka u Fort Myeru, u predgrađu Washingtona.

U obrazloženju priznanja navodi se da je generala Lucić dao značajan doprinos reformi i reorganizaciji HV-a uz istodobno "održavanje trajnih i konstruktivnih odnosa između oružanih snaga Hrvatske i Sjedinjenih Država".

Obrazloženje navodi da su pod Lucićevim vodstvom hrvatske oružane snage značajno pridonijele borbi protiv globalnog terorizma u okviru operacije Trajna sloboda.

Posebice je raspoređivanje postrojbe hrvatske vojne policije u Afganistanu bilo "od vitalnog značaja u pružanju pomoći u tranziciji te zemlje prema demokraciji, istodobno demonstrirajući aktivnu predanost Hrvatske održavanju globalne sigurnosti", kaže se u obrazloženju. "Hrvatske donacije humanitarne pomoći iz vojnih zaliha afganistanskim i iračkim civilima, kao i doprinos u oružju i streljivu novoj afganistanskoj nacionalnoj vojsci pokazali su se neprocjenjivima", navodi se dalje.

Tekst obrazloženja navodi također "stratešku viziju" Lucića na putu Hrvatske u NATO koja je osigurala putokaz za transformaciju hrvatskih oružanih snaga u "modernu i mobilnu" vojsku koja će moći aktivno pridonijeti sigurnosti Hrvatske te regionalnoj i međunarodnoj sigurnosti.

"Osobito značajna postignuća generala Josipa Lucića služe na čast njemu, hrvatskim oružanim snagama i Republici Hrvatskoj", zaključuje se u obrazloženju.

Pročitajte više