BUSH PRIKUPIO preko 40 MILIJUNA USD ZA KAMPANJU

Američki predsjednik George W. Bush prikupio je do sada 41,4 milijuna dolara za svoju kampanju reizbora za predsjednika Sjedinjenih Država na izborima sljedeće godine.

Samo tijekom dvodnevnog posjeta svojoj državi Texasu Bush je u Dallasu i Houstonu uspio dobiti do sada najviše, 7 milijuna dolara od donatora koji podržavaju njegov rezibor.

U Houstonu je više od 700 ljudi platilo po 2.000 dolara da bi nazočilo njegovom nastupu.

Bush je do sada prikupio više nego svih devet demokratskih predsjedničkih kandidata zajedno. Znajući da je novac u izbornim kampanjama u Sjedinjenim Državama jedan od odlučujući čimbenika za izbor, to mu daje značajnu prednost pred demokratima na izborima 2004.

Predsjednik Bush namjerava za ove izbore prikupiti rekordnih 170 do možda čak 200 milijuna dolara. Na prethodnim izborima na kojima je jedva pobijedio demokratskog kandidata Al Gorea, prikupio je oko 100 milijuna dolara.

Dok raste količina prikupljenih novaca za predsjedničku kampanju, među Amerikancima opada popularnost predsjednika Busha. Istraživanja javnoga mišljenja prošloga tjedna su pokazala da je odobravanje načina na koji obavlja posao predsjednika palo s ranijih visokih oko 70 posto na negdje oko 57 posto. Razlog tomu je zabrinutost Amerikanaca zbog usporenog američkog gospodarstva, visoke nezaposlenosti i nemogućnosti administracije da postigne stabilnost u Iraku. Nakon službenog završetka rata u Iraku svakog dana u prosjeku pogine jedan američki vojnik.

Predsjednik Bush i njegova vlada su također pod snažnim pristiskom optužbi da su pretjeravali ili čak lagali navodeći da Saddam Hussein nastoji kupiti uran u Africi za svoj nuklearni program čime su nastojali opravdati napad na Irak.

(Hina) sl rb

Pročitajte više