Bush: Za Saddama Husseina igra je gotova

AMERIČKI predsjednik George W. Bush rekao je da je igra za Saddama Husseina gotova i pozvao Vijeće sigurnosti da stane iza svojih ranijih zahtjeva za razoružanjem Iraka koji predviđaju i razoružanje silom.

Govoreći nakon susreta s državnim tajnikom Colinom Powellom, predsjednik Bush je ponovio Powellove dokaze koje je ovaj iznio Vijeću sigurnosti u srijedu da Irak krije zabranjena oružja i održava veze s teroristima.

Naveo je kako je prema američkim izvorima Saddam Hussein odbrio zapovjednicima na terenu uporabu kemijskog oružja, za kojega tvrdi da ga nema.

Bush je kazao kako se Saddam Hussein ne razoružava, da je odabrao nepoštivanje Rezolucije 1441 Vijeća sigurnosti i tako odbacuje posljednju šansu koja mu je dana.

On je kazao kako je diktator napravio svoj izbor i da je sada na redu Vijeće sigurnosti da učini svoj.

Bush je podsjetio da je Vijeće sigurnosti u studenom prošle godine jednoglasno donijelo Rezoluciju 1441 kojom se traži razoružanje Iraka i prijeti ´ozbiljnim posljedicama´ ako se to ne dogodi.

´Sad će Vijeće sigurnosti pokazati imaju li njegove riječi ikakvo značenje´, kazao je Bush.

Mada je Bush ranije rekao da će Sjedinjene Države razoružati Irak sa ili bez saveznika, ako ne bude poštivao UN-ove rezolucije, pridobijanje UN-a bi omogućilo djelovanje uz potporu međunarodne zajednice i podjelu ratnih i poratnih napora. Sjedinjene Države diplomatskom akcijom, čiji je dio bio i Powellov nastup u srijedu u Vijeću sigurnosti, osigurati širu međunarodnu potporu vojnoj akciji u Iraku koju drže neizbježnom.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće rekao je da će sljedećih 24 do 36 sati nakon Powellovog nastupa biti odlučujuće. ´Ključ je Francuska... Ako predsjednik Chirac bude uznastojao na stavljanju veta na takvu rezoluciju, Bush je neće tražiti´, rekao je on.

Bush je kazao kako Vijeće ne smije ustuknuti sa svojim zahtjevima kojima se Saddam Hussein opire i ismijava ih.

´Sjedinjene Države će pozdraviti potporu, novu rezoluciju koja će učiniti jasnim da Vijeće sigurnosti stoji iza svojih ranijih zahtjeva´, kazao je Bush.

On je međutim dodao da rezolucija ne znači mnogo bez odlučnosti i natuknuo da će Sjedinjene Države djelovati i bez nje.

´Sjedinjene Države su zajedno sa rastućom koalicijom zemalja odlučne poduzeti sve što je neophodno da se obrane i razoruža irački režim´, rekao je on.

Američki predsjednik je kazao kako Sjedinjene Države ne namjeravaju čekati da bi vidjele što ´teroristi ili terorističke države´ mogu učiniti s biološkim, kemijskim, radiološkim ili nuklearnim oružjem.

Najavio je kako očekuje da će Saddam Hussein otpočeti novi krug ´lažnih ustupaka´ i ´lažnih nijekanja´ i da će igrati igru u posljednjem trenutku.

´Igra je gotova´, kazao je Bush.

Powell rekao je u četvrtak Odboru za vanjske odnose američkog senata kako će se za nekoliko tjedana odlučiti iračka situacija na ovaj ili onaj način.

On je kazao kako članice Vijeća sigurnosti očekuju promjene u stavu Iraka i da će odlučujući za razvitak situacije biti posjet Bagdadu u subotu šefova UN-ovih inspektora Hansa Blixa i Mohameda ElBaradeia.

Powell je rekao kako će Sjedinjene Države nastojati dobiti drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom se odobrava vojna akcija u Iraku, ali da mogu i bez nje jer već imaju dovoljno ovlasti prema rezoluciji 1441.



Pročitajte više