Čakovec: O odgovornosti ravnatelja bolnice

NA SJEDNICI Poglavarstva Međimurske županije u raspravi o odgovornosti ravnatelja Županijske bolnice u vezi s preminulim bolesnikom Josipom Lečekom, za kojeg se sumanjalo da je umro zbog podhlađivanja, zaključeno je da će o tomu odlučiti Upravno vijeće čakovečke bolnice nakon istrage.

Župan Branko Levačić je naglasio da u tom slučaju treba razdvojiti pitanje krivnje od odgovornosti. Danas je prvi put novinarima predočeno izvješće pomoćnika ministra zdravstva dr. Nevena Ljubičića.

Po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti ravnatelj je u izvanrednim okolnostima obvezan o tome neodgodivo izvijestiti Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi. Dr. Franjo Fundak, ravnatelj Županijske bolnice, nije o tom događaju izvijestio Ministarstvo, nanijevši štetu i čakovečkoj bolnici, hrvatskom zdravstvu, piše u dopisu dr. Ljubičića Poglavarstvu.

Ministarstvo zdravstva je za sumnjivu smrt doznalo od kriminalističke policije međimurske Policijske uprave tek 12. siječnja, a Josip Leček preminuo je na Staru godinu.

Liječnik na Pulmološkom odjelu utvrdio je smrt, no četiri sata poslije dežurna patologinja dr. Žaklina Bedić-Fegeš ustvrdila je da je Josip Leček umro u rashladnoj komori za mrtvace.

Takvo izvješće je proglasila nevaljanim tek nakon dva tjedna kad je u Bolnicu stigla inspekcija Ministarstva zdravstva.

Na Županijskom sudu u Varaždinu o slučaju Leček zasjedalo je Izvanraspravno vijeće, koje je trebalo odlučiti hoće li se ekshumirati tijelo Josipa Lečeka (65) iz Pretetinca.

Odluka nije poznata, jer je sjednica bila zatvorena za javnost. Mjerodavni su izjavili da će odluku objaviti ovaj tjedan.

Pročitajte više