Cannes: Od 11. do 22. svibnja 58. put borba za Zlatnu palmu

Od 11. do 22. svibnja u Cannesu će se održati 58. po redu filmski festival, a za ovogodišnju Zlatnu palmu među ostalima će se natjecati filmovi etabliranih redatelja poput Wima Wendersa, Jima Jarmuscha, Gusa Van Santa, Larsa Von Triera i Davida Cronenberga.

U službenom dijelu programa bit će prikazano 20 filmova iz 13 zemalja. Najviše je američkih filmova, čak četiri, a umjetnički direktor festivala Thierry Fremeaux novinarima je rekao kako su ove godine članovi selekcijskog odbora pogledali 24 francuska filma, no samo su tri smatrali dovoljno kvalitetnima za prikazivanje na Festivalu.

To su filmovi "Skriven" Michaela Hanekea, "Lemming" Dominika Molla i "Peindre ou faire l'amour" mladih francuskih redatelja Arnauda i Jean-Marie Larrieua u kojemu glavnu ulogu igra Daniel Auteuil. Michael Haneke je austrijski redatelj, a u njegovu filmu glavne uloge imaju Juliette Binoche i opet Daniel Auteuil. Redatelj Dominik Moll glavne je uloge u svom filmu povjerio mladoj glumici Charlotte Gainsbourg i veteranka Charlotte Rampling. Njegov će film otvoriti Festival.

Film Danca Larsa Von Triera koji je u Cannesu pobijedio 2000. "Manderlay" nastavak je filma "Dogville" u kojem Brice Dallas Howard nastupa u ulozi koju je u prvome filmu glumila Nicole Kidman. Belgiju ove godine predstavljaju braća Jean-Pierre i Luc Dardenne s filmom "Dijete", a Kanadu filmovi Davida Cronenberga "A History of Violence" i "Where the Truth Lies" Atoma Agoyana.

Wim Wenders u Cannes stiže s filmom "Don't Come Knocking".

Sjedinjene Države predstavit će se četirima filmovima. Ovogodišnji debitant je holivudski glumac Tommy Lee Jones koji stiže kao redatelj filma "The Three Burials of Melquiades Estrada". Gus Van Sant će predstavljati SAD s filmom "Last Days" priči o zadnjim danima života jednog glazbenika, inspiriran životnom pričom i smrću pjevača Kurta Cobaina, Frank Miller i Robert Rodriguez predstavit će se filmom "Sin City", a Jim Jarmusch filmom "Broken Flowers" u kojemu su glavne uloge dodijeljene Billu Murrayu, Jessici Lange i Sharon Stone.

Talijani će se na festivalu predstaviti s jednim filmom redatelja Marca Tullia Giordana pod nazivom "Jednom kad se rodiš ne možeš se više skriti". Meksiko će predstaviti film redatelja Carlosa Reygadasa "Bitka na nebu", Hong Kong film Johnniea Toa "Izbor", Kinu film Wanga Xiaoshuaija "Shanghai Dreams", Irak će predstavljati kurdistanski redatelj Hiner Saleem s filmom "Nulti kilometar", tajvansku kinematografiju film "The Best of Our Times" redatelja Hou Hsiao-hsiena, ajapansku film "Bashing" redatelja Kobayashija Masahire.

Izvan konkurencije na 58. Filmskom festivalu u Cannesu prikazat će se film Woodya Allena "Match Point" te Lucasovi "Ratovi zvijezda: osveta Sitha". Žirijem će predsjedati Emir Kusturica.

(Hina) xmh ysd

Pročitajte više