Carinski sindikat odustao od štrajka zbog tužbe Državnog odvjetništva

CARINSKI sindikat Hrvatske odustao je od najavljenog štrajka zbog tužbe koju je podiglo Državno odvjetništvo tražeći da štrajk bude proglašen nezakonitim i zabranjen.

Štrajk koji se trebao održati od 19. do 27. prosinca odgođen je do odluke zagrebačkog Županijskog suda. Prvo ročište na sudu održano je danas, a nastavit će se u ponedjeljak, rečeno je na sindikalnoj konferenciji za novinare.

Odvjetnik sindikata Zdravko Balenović ocijenio je tužbu neosnovanom jer štrajk znači obustavu rada, a sindikat je pozvao carinike na striktno provođenje propisa prilikom pregleda putnika i robe.

Predsjednik sindikata Željko Popović osudio je odluku Carinske uprave o uvođenju opće pripravnosti za rad carinskih službenika, kojom se svi službenici obvezuju odmah odazvati svakom pozivu i nalogu pročelnika carinarnice, odnosno nadređenog službenika.

Sindikat nije namjeravao štrajkati tijekom božićnih blagdana, ustvrdio je Popović iako je još jučer tvrdio da je vrijeme Božića najbolje za organiziranje pritiska na Vladu.

´Odustali smo od štrajka da štetu ne bi pretrpjeli hrvatski građani i putnici, a štetu će na kraju snositi Vlada jer od nezadovoljnih carinika ne može očekivati da joj pune državni proračun´, kazao je Popović.

Sindikat traži od Vlade povećanje cariničkih plaća za 25 posto, korekciju koeficijenata, beneficirani radni staž i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora.

Pročitajte više