Cavtat : Treći sastanak stranaka ESPOO konvencije

Ministrica europskih integracija Kolinda GrabarKitarović danas je u Cavtatu otvorila glavnu raspravu trećeg sastanka stranaka ESPOO Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica. L

Ministrica Grabar-Kitarović rekla je kako duljina granica i bogata raznolikost okoliša čine Hrvatsku posebno osjetljivom na prekogranične utjecaje. Stoga, dodala je, instrumenti ESPOO konvencije za Hrvatsku imaju bitnu ulogu u iščekivanju skorog dobivanja statusa države kandidata za punopravno članstvo u EU-u.

Sudjelujući u raspravi, zamjenik izvršne direktorice UN-ove Gospodarske komisije za Europu Patrice Robineau rekao je kako je od posljednjeg sastanka u Sofiji broj zemalja članica konvencije narastao na 40, te kako očekuje da će ove godine uvjete za članstvo ispuniti Srbija i Crna Gora te BiH.

Za sutra, a u povodu Svjetskoga dana zaštite okoliša, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva organizira tradicionalnu dodjelu nagrada za zaštitu okoliša.

U radu trećeg sastanka stranaka Konvencije o procjeni utjecaja na okoliš preko državnih granica sudjeluje više od 100 predstavnika iz 40 zemalja te međunarodnih institucija.

(Hina) xhš ydd

Pročitajte više