Čeka se odluka o početku pregovora

HRVATSKI premijer Ivo Sanader s izaslanstvom boravi u Luksembourgu, gdje se sastao s  luksemburškim premijerom i predsjedateljem Europskog vijeća Jeanom-Claudeom Junckerom, te s predstavnicima radne skupine EU-a za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom (ICTY).

Sanader se prijepodne sastao s Junckerom, potom će sudjelovati na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU-Hrvatska, a poslijepodne je predviđen sastanak s radnom skupinom Europske unije za Hrvatsku.

Bit će to prvi sastanak radne skupine EU-a zadužene za procjenu suradnje Hrvatske s Haškim sudom. Osnovana je u ožujku odlukom Europskog vijeća, nakon što je odgođen početak pregovora s Hrvatskom, koji su trebali započeti 17. ožujka. Pregovori su odgođeni jer unutar EU-a nije postignuta suglasnost da Hrvatska u potpunosti surađuje s Tribunalom.

Radnu skupinu čine predstavnici sadašnjeg i dva buduća predsjedništva EU-a, Luksemburga, Velike Britanije i Austrije, te visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana i povjerenik za proširenje Olli Rehn. Na prvom sastanku u utorak tri zemlje EU-a bit će zastupljene na razini ministara vanjskih poslova.

Radna skupina će se najprije zasebno sastati s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte, a zatim s izaslanstvom hrvatske Vlade, predvođeno premijerom Ivom Sanaderom. Na kraju će se odvojeno sastati sami članovi radne skupine.

Pročitajte više