Čelnici G7 kažu da gospodarstvo ostvaruje solidan rast, ostaju problemi

Financijski čelnici skupine G7 najrazvijenijih zemalja svijeta u subotu su obećali da će poduzeti odlučnu akciju kako bi se riješili problemi sve viših cijena nafte i globalnih neuravnoteženosti koji bi mogli potkopati rast svjetskog gospodarstva.

Završavajući susret u Washingtonu ministri financija i guverneri središnjih banaka G7 rekli su kako je globalni gospodarski rast i dalje snažan te da očekuju solidan rast i u 2005.

Oni su, međutim, kazali kako je najnoviji skok cijena nafte "vjetar u lice" ekonomskom rastu i da je rast manje uravnotežen nego prije. Također su pozvali Sjedinjene Države da se pozabave svojim rekordnim proračunskim i rastućim trgovinskim deficitom, a Europu i Japan na daljnje strukturalne reforme ograničenja tržišta rada koja priječe rast.

"Odlučna akcija potrebna je za rješavanje globalnih neuravnoteženosti i poticanje rasta", rekli su financijski čelnici G7 u zajedničkom priopćenju.

Financijski dužnosnici G7, Velike Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država, sastali su se uoči proljetnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda koje okupljaju njihovih 184 zemalja članica.

Susreti se održavaju pod velikim osiguranjem, ali policija ne očekuje da će prosvjedi dosegnuti razinu iz ranijih godina.

Nekoliko stotina prosvjednika ispred Svjetske banke tražilo je u subotu olakšanje dugova siromašnim zemljama i izražavalo protivljenje izboru zamjenika američkog ministra obrane Paula Wolfowitza za predsjednika Svjetske banke.

Financijski dužnosnici G7 nisu uspjeli postići dogovor o tome kako olakšati teret dugova najsiromašnijim zemljama svijeta.

Oni su u priopćenju podržali cilj ukidanja dugova siromašnih, ali nisu uspjeli prevladati razlike između Sjedinjenih Država i Velike Britanije o tome kako to učiniti.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više