čelnici hrvatskih županija na skupštini europskih regija u firenci

Na Skupštini europskih regija u petak u Firenci, među članicama iz 25 zemalja sudjelovat će i predstavnici hrvatskih županija i potpisati Povelju europskih regija.

Skupština europskih regija osnovana je 1985., a među 250 članica je Zagrebačka županija, Istarska, Osječko-baranjska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska i Međimurska.

Dok primjerice Istarska županija već dulje vrijeme djeluje u Skupštini europskih regija, što pokazuje i podatak da je Istarski župan Ivan Jakovčić potpredsjednik Skupštine, Zagrebačka županija se u Skupštinu europskih regija uključila tek lani, izvijestila je voditeljica Odsjeka za europske integracije iz Zagrebačke županije Gorana Rabatić.

Napomenula je da Zagrebačka županija nastoji ostvariti i niz bilateralnih kontakata s regijama-članicama te da su se aktivno uključili u Program CARDS koji novčano potiče pograničnu suradnju.

U ime Zagrebačke županije, Povelju europskih regija u Firenci će potpisati predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Palma Klun-Posavec.

Povelja bi trebala pridonijeti jačanju demokracije, procesa stabilizacije te ekonomskog i društvenog razvoja svih europskih zemalja u procesu proširenja EU i stvaranja novog Ustava EU.

U okviru pogranične suradnje, Zagrebačka županija i slovenske regije Posavje i Dolenjska će od 26. do 28. rujna po prvi puta predstaviti novu turističku ponudu pograničnog područja - turistički triatlon kojem će domaćini biti Samobor s hrvatske te Brežice, Krško i Novo Mesto sa slovenske strane.

U Zagrebačkoj županiji planiraju i niz gospodarskih skupova, sajmova i drugih događanja u pograničnom području.

(Hina) bdj sšh

Pročitajte više