Čelnik Udruge Franak o odluci Vrhovnog suda: To je pokušaj kompromisnog rješenja

FFoto: Sanjin Strukic/PIXSELL

VRHOVNI SUD je donio odluku u slučaju Švicarski franak. Građani koji su konvertirali kredite iz švicaraca u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata na preplaćene iznose, odlučio je sud.

Radi se o jednoj od najznačajnijih sudskih odluka, koja se tiče najmanje 55 tisuća obitelji. Prvotno je trebala biti donesena 13. prosinca pa je odgođena na 19. prosinca i na kraju ostavljena za 20. prosinca, odnosno danas. Na raspravama Vrhovnog suda iznesen je niz različitih, oštro suprotstavljenih stavova.

Usvojeno je shvaćanje koje je dobilo 13 glasova sudaca, u kojem stoji da građani imaju pravo na isplatu pripadajućih zateznih kamata na preplaćene iznose.

"Ovo je pokušaj kompromisnog rješenja"

"To je odluka koja nema veze s pravnim sustavom Republike Hrvatske niti bilo koje zemlje Europske unije. To je pokušaj kompromisnog rješenja koje je pravno neodrživo. Potrošači konverzijom nisu dobili punu restituciju. Potrošači nakon konverzije imaju pravo na punu restituciju i to je jedina moguća i jedina pravno održiva odluka", komentirao je za Slobodnu Dalmaciju Goran Aleksić, koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak.

"Ova odluka će pasti na Ustavnom sudu", porušio je Aleksić.

Što piše u usvojenom rješenju?

Na sjednici su razmatrana tri pravna shvaćanja, koja su trebala, da bi bila usvojena, dobiti minimalno 12 glasova sudaca, jer se odluke na sjednici Građanskog odjela donose većinom glasova svih sudaca. Samo jedno shvaćanje je dobilo više od 12 glasova sudaca.

"Potrošač ima pravo u skladu s općim propisom iz članka 1111. stavak 1. Zakona o obveznim odnosima, na isplatu pripadajućih zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita u skladu s člankom 19.c ZID ZPK obračunatih u skladu s člankom 1115. ZOO od dana svake pojedine uplate do dana izvršene konverzije", piše u prihvaćenom stajalištu suda.

Pročitajte više