Čemu može Profesor Thompson učiti "dicu"?

LJETO iza nas bilo je dozlaboga dosadno. Barem kad je riječ o kompjuterskim igricama. Ništa vrijedno spomena nije izašlo, jer izdavači svoje adute čuvaju za jesen, s čijim dolaskom su zaredale neke odlične stvari, a pogotovo zadnjih par tjedna kad su se na policama pojavili dugoočekivani nastavci i ekspanzije: Fallouta, Far Crya, Red Alerta i World of Warcrafta.

> Nova Učilica: Profesor Thompson može učiti i vaše dijete

I svim sam se tim naslovima iskreno radovao, no onda je ova vijest potresla gejmerski svijet - Marko Perković Thompson pojavit će se u najnovijem izdanju Učilice: "Bitka za zemlju Hrvatsku", u kojoj će prenijeti poruke o ljubavi i učenju. "OMFG!" utipkali su na svojim chatovima gejmeri diljem svijeta i masovno počeli deinstalirati malo prije spomenute naslove Bethesde, Ubisofta, Electronica Artsa i Blizzarda koji se poslovnom filozofijom ne mogu mjeriti s onom Markotela.

Iako sam naslov igre podsjeća na katastrofalno scijentološko "Bojno polje Zemlja" s trometraškim Johnom Travoltom, ne treba se zavaravati - radi se o igri godine s konceptom nikad prije viđenim. Prije svega tu je mogućnost osvajanja "pravog pravcatog zemljišta u bitci na Krbavskom polju", što je odlična, kako motivacija, tako i evolucija jedne igre, koja se hvalila borbom protiv neznanja - sada su otišli korak dalje i od znanja se okrenuli ka povijesnom revizionizmu: Hrvati će ovaj put pobjediti na tom polju. Takav koncept igri omogućava izdavanje recimo "Serbian editiona" u kojem će eto i Srbi moći pobijediti u opjevanoj Kosovskoj bitci, a možda Markotel isposluje kod kosovske vlade i kakav komad zemljišta, pa će makar jedan Srbin virtualnim bojem povratiti komad otete otadžbine.

U-čilica/U-stašica

Marko Perković Thompson savršeno se uklapa u taj revizionistički duh igre. Otvorite rubriku povijesti. Dobijete pitanje: Tko je bio vođa ustaškog pokreta, a tko je osnovao koncentracijski logor Jasenovac? Vi točno odgovorite Ante Pavelić i Vjekoslav Maks Luburić. Onda se pojavi Thompson, sjedi na kauču i grli s lijeva portret Ante Pavelić, a s desna Maksa Luburića, baš kao na onoj slavnoj fotografiji iz 90-ih, i u poučnom videu možda pobliže objašnjava vašem djetetu kako je Pavelić samo benigni odvjetnik i domoljub koji je stvorio Nezavisnu Državu Hrvatsku u kojoj je veseli Luburić bio predsjednik ceha mesara - poznatijih u to doba pod nazivom "Maksovi mesari".

Ili pitanje iz prirode i društva: "Pucko, neuredni, musavi, čupavi, prljavi i pokvareni mali Srbin iz tvog razreda, maltertira vašu mirnu zajednicu porukama o velikoj Srbiji, ćiriličnim SSSS bling-blingom oko vrata, pokazivanjem tri prsta i četničkim turbofolk melodijama s mobitela. Što ćeš poduzeti?" Dok napeto razmišljate što da odgovorite, u kutu ekrana stvori se joker Thompson koji vas mudruzborivo posavjetuje - "Pitali su i Antu Pavelića zašto Srbe deportira u logore, a on im je odgovorio", i tad zapjeva, "Ljutu travu na ljutu ranu."

Zemljopis: "Nađi na karti Europe lokaciju koncentracijskog logora Buchenwald iz kojeg su 11.4.1945. američke trupe oslobodile 21000 zatočenih Židova, Roma, Poljaka i ostalih." Kada to uspješno nađete, ponovno će vam se Thompson obratiti i podsjetiti vas kako se ne valja zavaravati sporednim događajima, jer ipak je "loša bila četr'espeta".

Surova realna stvarnost

Sreća je da s Markom Perkovićem Thompsonom ima materijala za ovakvu zajebanciju koliko hoćeš, bilo da se referiraš na njegove pjesme (Ivan i njegovih tisuću momaka iz Crne legije), snimke, izjave, fotografije... Ali nije smiješno. Zajebali smo toliko toga s mlađim naraštajima što se i vidi po valu maloljetničkog nasilja u kojem djeca iz dosade ubijaju jedni druge, ili  po performansima punoljetnih klipana po bircuzima gdje se dive ustašama i prijete HDZ-ovim značkama.

Kada su već roditelji rastrgani između posla i doma, i kad nam već ulica, televizija i kompjuter odgajaju djecu, zar je najbolja osoba koja treba prenijeti poruku "o ljubavi i učenju" našoj djeci -  Thompson? On koji se za cijeli život nije udostojao naučiti tko i što su bili ustaše i u ime kakve "ljubavi" su pobili tisuće ljudi, on koji svojim fanovima nikad nije otvoreno rekao: "Da, ja prezirem ustaštvo" - eto krasnog čovjeka koji će taj prljavi i teški posao roditelja odraditi za vas.

Kad smo mi bili klinci gledali smo He-mana, koji bi nas na kraju poneke epizode počastio ponekom moralnom poukom o prijateljstvu, dijeljenju i sličnim danas zaboravljenim stvarima. Je li to imalo utjecaja na nas ne znam, no za He-mana si makar bio siguran da je pozitivan lik koji nikad nije dizao desnicu u hordački pozdrav, nikad nije pjevao pjesme o zlom Skeletoru ili izražavao divljenje krvoločnim pohodima njegovih mesara.

Jedino pozitivno što Thompson može prenijeti djeci je pokazati sliku svojeg šupljeg zubala iz 90-ih i odlučno im reći: "Perite zube, dico!"

Pročitajte više