Cerar: U četvrtak ćemo odlučiti hoćemo li tužiti Hrvatsku na sudu u Luksemburgu

Foto: EPA

JOŠ uvijek aktualni slovenski premijer Miro Cerar reagirao je na odluku Europske komisije da će ostati neutralna i da se neće pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske vezano za arbitražni spor.

Cerar je izjavio da će njegova vlada u četvrtak donijeti odluku o tužbi Hrvatske pred Sudom EU-a u Luksemburgu zbog nepoštovanja zakona EU-a u vezi s neizvršavanjem arbitražne odluke.

Rekao je da je koalicija složna po tom pitanju te da će u srijedu sazvati šefove svih parlamentarnih stranaka i obavijestiti ih o podnošenju tužbe.

Cerar razočaran odlukom Komisije, kaže da ona ne obavlja svoju dužnost

Slovenski premijer nije skrivao razočaranje odlukom Europske komisije. Rekao je da je "u ovom slučaju, nažalost, politika prevladala nad pravom".

"Muk Europske komisije me jako brine jer na taj način Komisija ne obavlja svoju dužnost čuvara ugovora", rekao je Cerar.

Na odluku Europske komisije reagirao je i slovenski predsjednik Borut Pahor.

"Razumijem da Europska komisija ima mogućnost, ne i dužnost, da da svoje mišljenje u skladu s 259. člankom Ugovora EU. To poštujem. Ipak, EK je propustila priliku da svojim mišljenjem politički i pravno ojača napore za provedbu odluke Arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske. Taj sud je odlučio na temelju sporazuma Slovenije i Hrvatske, kojemu je u značajnom dijelu doprinijela upravo Europska komisija. Spor o granici bio je riješen s odlukom suda, inače Hrvatska ne bi bila članice Europske unije, a sadržaj sporazuma ne bi bio dio europskoga i međunarodnoga prava. Sad je između država samo još spor o provedbi te odluke.

Mišljenje Europske unije moglo bi pospješiti tu provedbu. To bi imalo više korisnih posljedica za rješavanje otvorenih bilateralnih pitanja među državama u Jugoistočnoj Europi i poštovanju obveza i sporazuma. Europska komisija nije ispunila očekivanja da se postavi na stranu europskog i međunarodnog prava te time da jasan signal da sporazume i odluke sudova treba poštovati. Usprkos tome, uvjeren sam da će se, prije ili kasnije, granica između susjednih država utvrditi sukladno odluci Arbitražnog suda", poručio je Pahor. 

Podsjetimo, Europska komisija danas je objavila kako ostaje neutralna i neće se pridružiti Sloveniji u najavljenoj tužbi protiv Hrvatske pred Sudom EU-a zbog neprovođenja arbitražne presude o granici, potvrdio je glasnogovornik EK Margaritis Schinas na brifingu za novinare u Bruxellesu.

''Komisija će nastaviti djelovati kao pošten posrednik u pronalaženju prijateljskog rješenja. Ostajemo pri stavu da se rješenje treba pronaći u razgovoru dviju država članica. Komisija neće objavljivati nikakvo izvješće povodom slovenskog pisma utemeljenog na članku 259'', rekao je Schinas.

 

Pročitajte više