CERIĆ: MUSLIMANI U EUROPI TREBAJU SUDJELOVATI U JAVNOM ŽIVOTU

Muslimani u Europi ne trebaju se povlačiti iz javnog života nego trebaju glasno iznositi svoje stajalište, rekao je poglavar islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić u intervjuu bosanskohercegovačkoj sekciji TV Glasa Amerike, komentirajući položaj muslimana u Europi nakon terorističkog napada na SAD 11. rujna 2001. godine.

U emisiji emitiranoj u srijedu navečer, koju je izravno reemitirala lokalna TV Mostar, Cerić je rekao kako postoje shvaćanja da je nakon 11. rujna muslimanima bolje, jer su došli u središte zanimanja medija i o njima se priča.

"Postoji i druga slika muslimana, koji se nakon 11. rujna i događaja u Madridu ove godine (teroristički napad na željezničku postaju) osjećaju postiđeno i mnogi od njih skrivaju svoja imena. Zapravo blijedi njihov islamski identitet i pokušavaju se ograditi od tih događaja na način da prestaju biti muslimani", dodao je Cerić.

Teroristički napad na SAD 11. rujna 2001., po njegovu tumačenju, postavio je pred muslimane problem za čije se savladavanje oni nisu spremali. Šok 11. rujna 2001., kaže Cerić, vremenom se sve više povećava za muslimane, jer oni počinju saznavati stvari za koje u prvom trenutku nisu bili svjesni.

"Nisu bili svjesni da je netko iz pećine u Afganistanu (aluzija na Al'Qaidu i Osamu bin Ladena) uradio nešto s namjerom da posljedice snose svi muslimani, iako muslimani u Europi i na zapadu nemaju nikakve veze s tim", rekao je Cerić.

Cerić je izrazio žaljenje što su muslimani na zapadu, kako je rekao, organizirani po etničkim skupinama i lokalnim strukturama.

(Hina) xpg ybr

Pročitajte više