Češki antivakser i organizator prosvjeda: Češka će napasti Rusiju atomskim bombama

Screenshot: Facebook

ČEŠKA policija istražuje poznatog češkog antivaksera i organizatora velikog prosvjeda protiv vlade zbog širenja videa, u kojem tvrdi da se Češka sprema napasti Rusiju atomskim bombama.

"Naša vlada želi napasti Rusku Federaciju nuklearnim bojevim glavama iz borbenih zrakoplova, to je ono što naša vlada želi učiniti", ustvrdio je Ladislav Vrabel u videu koji je u nedjelju objavio na društvenoj mreži, piše iDNES.cz.

Prema Vrabelu, Rusija bi uzvratila napad. "Trebali bismo biti zabrinuti", rekao je i dodao da je iznenađen što građani "još nisu na nogama".

"Češka i NATO su krivi za bombardiranje Ukrajine"

Vrabel je također tvrdio da češka vlada ima "fašističke elemente" jer je pristala da se Rusiju proglasi terorističkom državom zbog zločina u Ukrajini. Tvrdio je i da su češka vlada i NATO krivi za bombardiranje Ukrajine.

Glasnogovornik češke policije Jan Danek je za portal iDNES.cz rekao da je policija upoznata sa snimkom. "Istražujemo je li to nezakonit čin ili ne", rekao je.

Bude li proglašen krivim, Vrabelu prijeti kazna zatvora do dvije godine.

iDNES.cz podsjeća i da Češka ne posjeduje nuklearno oružje. Čak da ga i ima, češka vojska nema bombardere ili projektile koji su sposobni nositi nuklearne bojne glave.

Borio se protiv izbjeglica, organizirao velike prosvjede

Vrebel se prije 2015. godine bavio ugostiteljstvom, a zatim se u vrijeme migracijske krize počeo boriti protiv islama i izbjeglica. Kasnije je širio dezinformacije o koronavirusu i pandemiji.

Osnovao je udrugu "Češka na 1. mjestu" koja zauzima proruske pozicije i protivi se pružanju pomoći ukrajinskim izbjeglicama. Sudjelovao je u organizaciji javnih skupova i protuvladinih demonstracija, a govorio je i na velikim  prosvjedima početkom rujna ove godine. Tada je na najveći prosvjed došlo oko 70.000 ljudi.

Nedavno je organizirao i prosvjed ispred državne češke televizije, nakon što nisu emitirali njegove govore.

Pročitajte više