Cestarine u regiji puno skuplje od europskih, hrvatske su druge najskuplje

Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

CESTARINE u zemljama regije puno su skuplje od europskih. 

Zaključak je to novinara Al Jazeere koji su provjerili cijene autocesta za putnička vozila na autocestama diljem regije. 

U BiH su odvojeno analizirali cijene autocesta u Federaciji BiH (JP Autoceste FBiH) i Republici Srpskoj (Autoputevi Republike Srpske).

Promatra li se dionica autoceste Doboj – Banja Luka, vozači će u prosjeku za deset prijeđenih kilometara autoceste platiti 0,48 eura. Koristeći se autocestom kroz FBiH, vozači će izdvojiti 0,60 eura za deset prijeđenih kilometara.

U Hrvatskoj smo analizirali gotovo cijelu dionicu autoceste A1 i izračunali da vozači za deset kilometara autoceste izdvajaju 0,64 eura. 

Kosovo bez cestarina

U državama regija sa sustavom naplate putem naplatnih kućica Srbija je najjeftinija – vozači moraju izdvojiti 0,33 eura za 10 kilometara.

U Sjevernoj Makedoniji znatno je drugačija cijena ako se plaća u domaćoj valuti (makedonski denar) ili eurima – deset kilometara autoceste u eurima košta 0,75 eura, dok je u domaćoj valuti 30 makedonskih denara, što je preračunato 0,49 eura.

Na Kosovu se korištenje autocesta još uvijek ne naplaćuje, dok Crna Gora i dalje čeka prve kilometre autoceste.

Slovenija koristi sustav naplate vinjetama. Vinjeta (za vozila do 1,3 metra visine i do 3,5 tona) za sedam dana košta 15 eura, za jedan mjesec 30 eura, dok godišnja košta 110 eura.

Sustav naplate vinjetama se još koristi u Austriji, Češkoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Švicarskoj.

Godišnja cestarina u RS-u najskuplja u Europi

Općenito gledano, cestarine u zemljama regije višestruko su skuplje nego u znatno bogatijim europskim državama.

Za primjer ćemo uzeti situaciju u bh. entitetu Republika Srpska (a sličan je način obračuna i u Federaciji BiH, Hrvatskoj i Srbiji), gdje se iznos cijene godišnje karte obračunava tako što se kilometraža autoceste pomnoži s brojem 400. Tako godišnja karta za dionicu autoceste od Doboja do Gradiške košta vrtoglava 2044 eura (4000 konvertibilnih maraka) – višestruko skuplje od godišnje vinjete u Sloveniji i za puno manje kilometara autoceste.

Godišnja vinjeta u Sloveniji za osobna vozila do tri i pol tone košta 110 eura, u Austriji 89,20 eura, u Švicarskoj je 40 franaka, odnosno oko 37 eura. U Bugarskoj i Slovačkoj vozači putničkih vozila godišnju vinjetu plaćaju 50 eura. Godišnja vinjeta za putnička vozila u Češkoj iznosi 59 eura, a u Rumunjskoj 96 eura, piše Al Jazeera. 

Pročitajte više