Čestitka predsjednik Mesića u povodu Međunarodnog praznika rada

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić poslao je danas čestitku u povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja, priopćeno je iz Ureda Predsjednika.

"Svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitam 1. svibnja - Međunarodni praznik rada!

Proslava Međunarodnog praznika rada, dana utemeljenog u znak sjećanja na prve velike prosvjede u povijesti za ostvarivanje većih radničkih prava, ima u Hrvatskoj dugu tradiciju.

Svjesni smo brojnih problema i zadaća koje treba riješiti da bi se poboljšao položaj hrvatskih radnika.

Iako je hrvatskim Ustavom zajamčeno pravo na rad i pravednu plaću, u Hrvatskoj je danas prevelik broj nezaposlenih, velik je broj onih koji rade, a ne dobivaju redovitu plaću ili je uopće ne primaju. Isto tako, velik je broj onih koji su potplaćeni i koji su na različite načine uskraćeni u svojim radnim pravima.

Mnoga su radna mjesta uništena tijekom rata i ratnih stradanja, mnoga su uništena zbog krivog modela pretvorbe i privatizacije, no danas se ne smije pod krinkom tržišnog gospodarstva i poduzetništva, radnike zakidati u njihovim temeljnim pravima.

Mi moramo raditi na strategiji otvaranja novih radnih mjesta i na pokretanju proizvodnje, a na tome trebaju zajednički raditi sve državne institucije, sindikati i poslodavci.

Naš je cilj socijalna država tržišnog gospodarstva i priključenje Europskoj uniji, stoga već danas trebamo slijediti njihova iskustva i osigurati dostojanstven život svim našim građanima"; navodi se u čestitci predsjednika Mesića u povodu Međunarodnog praznika rada, 1. svibnja.

(Hina) xpp ysp

Pročitajte više