ČESTITKE MINISTRA BIŠKUPIĆA UOČI AUTORSKOGA KONCERTA ADALBERTA MARKOVIĆA

Ministar kulture Božo Biškupić danas je Adalbertu Markoviću poslao brzojav čestitku pridruživši se tako kulturnim djelatnicima, napose glazbenicima, koji će s velikom pozornosti popratiti skladateljev autorski koncert u povodu njegova 75. rođendana. L

"Profesionalni put koji ste prošli doista je bogat umjetničkom i pedagoškom djelatnošću, a rezultati su trajno upisani u suvremenu hrvatsku kulturu", ističe u brzojavu ministar.

Biškupić napominje kako su Markovićev skladateljski opus, dugogodišnji rad s mladima te zalaganje za dobrobit hrvatskih autora kojima je bio na čelu kao cijenjeni predsjednik njihove Udruge, dragocjen prinos stvaranju trajnih vrijednosti koje se naslanjaju na tradiciju, ali istodobno upućuju na put budućnosti hrvatske glazbe i glazbenika.

Ministar kulture na kraju brzojava skladatelju Adalbertu Markoviću zaželio je svako dobro, prije svega zdravlja te još mnogo glazbenih radosti.

Autorski koncert, na kojem će biti izvedena djela iz skladateljeva komornog opusa, održat će se u Preporodnoj dvorani palače Narodnog doma u Zagrebu 22. svibnja.

Adalbert Marković (Zagreb, 19. veljače 1929.) završio je studij kompozicije na ljubljanskoj Glazbenoj akademiji. Više godina radio je je kao profesor i radijski urednik, a između 1961. i 1971. dirigirao je Akademskim zborom "Ivana Gorana Kovačića". Bio je višegodišnji predsjednik Hrvatskog društva skladatelja. Autor je opsežnoga orkestralnog i komornog opusa.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više