Četvorica optuženih za ratni zločin u Morinju završila u pritvoru, dvojica se skrivaju u Beogradu

ČETVORICA optuženika za ratni zločin u logoru Morinj - Mlađen Govedarica, Ivo Gojnić, Špiro Lučić i Boro Gligić, od jučer ujutro se nalaze u pritvoru. Dvojica njihovih suoptuženika - Zlatko Tarle i Ivo Menzalin, kako navodi Televizija Crne Gore, skrivaju se u Beogradu.

> Crna Gora optužila šestoricu za zločin nad Hrvatima u logoru Morinj

Ivica Stanković, predsjednik Višeg suda u Podgorici rekao je kako su rješenja o pritvoru proslijeđena podgoričkoj policiji, a predsjednik Udruge dubrovačkih logoraša Zdenko Bulić je, za podgoričke Vijesti, rekao kako je "početak pritvaranja optuženih za ratni zločin u logoru Morinj pravi trenutak da hrvatsko Ministarstvo pravosuđa odredi predstavnika, koji će u službenoj funkciji `prijatelja suda`, pratiti nastavak tog postupka u Podgorici" te je dodao kako je, prema njegovom mišljenju "broj optuženih premalen u odnosu na ono što su ratni zarobljenici prošli u logoru Morinj".

"Ako bilo tko u Crnoj Gori smatra da mi, dubrovački logoraši, pretjerujemo u odnosu na ono što smo tamo doživjeli i preživjeli, onda pozivamo nekadašnje zapovjednike i stražare iz Morinja da se, u svojstvu svjedoka, pojave na podgoričkom sudu, i da daju iskaze", rekao je Bulić.

"U Morinju sam proveo nezaboravna dva i pol mjeseca"

Bulić, koji je u logoru Morinj, prema svojim riječima "proveo nezaboravna dva i pol mjeseca", oštro opovrgava navode da je Morinj bio sabirni centar za ratne zarobljenike. "To nije bio nikakav `sabirni centar`, kako se i dalje pokušava predstaviti i crnogorskoj i hrvatskoj javnosti. Bili smo zatočeni na izoliranom mjestu, opasanom bodljikavom žicom, a čuvali su nas stražari naoružani dugim i kratkim cijevima, u pratnji pasa. Tijekom ispitivanja bili smo vezani", rekao je Bulić.

"Morinjski logor je imao i svoju kulu, odnosno osmatračnicu, baš kao iz filmova o nekadašnjim konclogorima. Higijenski uvjeti su bili ispod ljudskog dostojanstva, a priče o nekakvoj kvalitetnoj hrani, koja se, tobože, pripremala jednako za nas kao i za pripadnike bivše JNA, je puka propaganda. O skoro danonoćnim mučenjima, torturama, psihičkom i fizičkom zlostavljanju sam govorio i hrvatskim i podgoričkim istražnim sucima. Učinit ću to opet, ali samo putem video linka", dodao je.

I.M.
Foto: Vijesti.cg.yu

Pročitajte više