CHIRAC: REZULTATI IZBORA RAZOČARAVAJUĆI ZA EUROPU

Francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je u ponedjeljak u Aachenu, gdje je imao neformalni sastanak s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom, da su rezultati europskih izbora održanih prošli tjedan "razočaravajući za sve nas i za Europu".

Pojasnio je da se vlade nisu mobilizirale kako bi stanovništvu objasnile važnost europskih izbora. "Praktično sve vlade... su sankcionirane", rekao je Chirac novinarima u Aachenu.

"Danas moramo voditi računa o tome što su rekli europski birači i pronaći inicijative i riječi koje će omogućiti da se oni ponovno mobiliziraju", dodao je.

Chirac je pozdravio i nazočnost njemačkog kancelara u Caenu na proslavi 60. obljetnice savezničkog iskrcavanja u Normandiji, nazvavši taj čin "jakim i povijesnim". Njegova nazočnost omogućila je da se "okrene stranica povijesti koja nije bila najljepša...za Njemačku i za Francusku, to je bio jaki i povijesni čin".

Njemačka i Francuska na sastanku u Aachenu, prema izvorima iz njemačke vlade, trebale su se dogovoriti i oko zajedničkog kandidata koji bi naslijedio Romana Prodija na čelu Europske komisije, te usvojiti zajedničko stajalište o europskom ustavu.

Po analitičarima, sastanak je bio prigoda i da dvojica čelnika razgovaraju o pojačanoj ulozi NATO-a u Iraku.

(Hina) xmaš

Pročitajte više