Cijeli svijet se sprda s imenovanjem kontroverznog Borisa Johnsona za šefa britanske diplomacije

Foto: FAH

NOVINE i političari diljem svijeta burno su reagirali na imenovanje kontroverznog bivšeg gradonačelnika Londona Borisa Johnsona na visoku dužnost ministra vanjskih poslova Velike Britanije.
 

Mnogi su bili iznenađeni, pozivajući se na njegove bizarne izjave kojima je vrijeđao predsjednika Turske Erdogana i komentirao porijeklo američkog predsjednika  Obame.

Američki Washington Post piše da je gospodin Johnson pohvalio sirijskog predsjednika Bashar al-Assada u borbi protiv islamske države, bez obzira na njegovu dokazanu politiku nasilja  prema civilnom  stanovništvu svoje države.

Mark Toner, američki glasnogovornik State Departmenta je diplomatski izjavio da se njegova Vlada raduje budućoj suradnji s Borisom Johnsonom, a u političkim kuloarima priča se da je ozbiljni Toner jedva prikrio smijeh kada je čuo koga su Britanci imenovali prvim čovjekom svoje diplomacije.

Francuski Le Figaro u vijesti o Johnsonovu imenovanje nada se da će britanski ministar vanjskih poslova promijeniti svoja kontroverzna stajališta o gay brakovima ili o ulasku Turske u Europsku uniju.

Njemački Der Spiegel naglašava da je Johnson imao ključnu negativnu ulogu u nedavnom referendumu koji je tijesnom većinom (52 posto „za“ i 48 „protiv“)  pokazao Britancima izlazak iz Europske unije.

Njemačka novinarka Laura Schneider rekla je da se njezini medijski kolege raduju Johnsonovu imenovanju jer od njega očekuju brojne nove bizarne i nimalo diplomatske izjave koje će zabavljati javnost.

Aleksey Pushkov, šef ruske Dume za vanjska pitanja nada se da Johnson neće nastaviti putem svojeg prethodnika Philipa Hammonda koji je „pokazivao anti – ruske komplekse“ vodeći britansku vanjsku politiku.


Podsjetimo, Hammond je rekao prošle godine da Rusija ima potencijal da bude najveća prijetnja  sigurnosti Velike Britanije. Ruski mediji uglavnom opisuju Johnsona kao „vrlo ekscentričnog političara“.

List The Australian naziva  Johnsona kao političara sklonog nevjerojatnim gafovima te njegovo imenovanje naziva zapanjujućim povratkom na poltičku scenu nakon što se povukao iz utrke za britanskoga premijera.

Bivši premijer Švedske Carl Bildt na svome je tweetu objavio kako se iskreno nada da je imenovanje Borisa Johnsona za ministra vanjskih poslova Velike Britanije samo šala.
 

Pročitajte više