Cijena nafte u svijetu najviša u dvije i pol godine

CIJENA sirove nafte dosegnula je danas cijenu od 119 dolara za barel, a u SAD je ona narasla na 108 dolara za barel što je najviša razina u posljednjih dvije i pol godina. Rast cijena nafte se dogodio najvjerojatnije zbog nemira na Bliskom istoku i u Sjevernoj Africi zbog čega se strahuje da će pasti ponuda.

Na cijenu je utjecala i izjava iranskog ministra nafte koji je kazao da nema potreba za OPEC-ovim povećanjem proizvodnje. Iran je najveći proizvođač nafte među zemljama OPEC-a te je trenutno predsjedavajuća država u toj organizaciji.

Libijska situacija pogodila Europu


"Posljednjih nekoliko godina nismo strahovali zbog ponude, a sada raste zabrinutost uglavnom zbog stanja u Libiji", kazao je stručnjak iz konzultantske tvrtke Purvin and Gertz, John Vautrain, piše Telegraph. "Sukobi su stvorili poteškoće u isporuci nafte i to je pogodilo Europu", kazao je Vautrain.

Razlog za rast cijena nafte je i prošlotjedna objava američkog Ministarstva rada o smanjenju nezaposlenosti u SAD-u. Nezaposlenost je pala na najnižu razinu u dvije godine od 8,8 posto te se zbog toga očekuje i veća potražnja za naftom. Uz to, na cijenu utječe i kritična situacija s japanskom nuklearkom Fukushima, jer se očekuje da će ta država trebati više nafte zbog smanjenja energije dobivene iz nuklearke.

Pročitajte više