Cijena nafte "zaletila" se preko 127 dolara - ponovit će se!

CIJENA barela sirove nafte opet obara rekord, sada on iznosi 127,43 dolara za barel. Bilo je samo pitanje vremena kada će se oboriti novi cjenovni rekord nafte, na što se nije trebalo dugo čekati jer povećanje cijene povezuje se s očekivanjem da će američki predsjednik George W. Bush pozvati Saudijsku Arabiju da poveća proizvodnju.

Nakon premašenog rekorda još od utorka kada je cijena dosegla 126,98 dolara za barel nakon vrha od 127,43 dolara, na kraju trgovanja cijena se ustabilila na 126,90 dolara za barel. Pored poskupljenja od 2,78 dolara u SAD-u cijena na londonskom tržištu porasla je za 2,81 dolara, na 125,44 dolara dok je najviše bila na 125,85 dolara za barel.

Uslijed visokih cijena nafte, George Bush je u petak doputovao u Saudijsku Arabiju kako bi s jednim od najvećih svjetskih izvoznika nafte i saudijskim kraljem Abdullahom i drugim dužnosnicima razgovarao o visokim cijenama nafte koje pogađaju zapadno tržište.

Saudijska Arabija, koja je članica OPEC-a ujedno je i najveći izvoznik nafte koji pokriva 40 posto svjetske proizvodnje. Malo je vjerojatno da će cijena nafte biti stabilna ili u opadanju, čemu pridonosi velik rast kineske potražnje, ali i slab američki dolar.

V.M.

Pročitajte više