Cijene dionica porasle na europskim burzama

Foto: EPA

NA EUROPSKIM su burzama jutros cijene dionica porasle, zahvaljujući naznakama popuštanja trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, kao i nadi ulagača u nove poticajne gospodarske mjere.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9.30 na dobitku 0,3 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,50 posto, na 7.305 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 posto, na 12.323 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.605 bodova.

Ulagače je ohrabrila vijest da će Kina izuzeti neke američke proizvode s liste onih kojima će se od 17. rujna nametnuti dodatne carine.

Rat carinama između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava traje već više od godinu dana, a početkom rujna SAD je nametnuo dodatne carine na kineske uvoz, dok je Kina najavila iste protumjere.

Postoje naznake popuštanja napetosti

Jutros je, pak, kinesko ministarstvo financija priopćilo da će 16 različitih američkih proizvoda biti izuzeto od tih carina, što se na tržištima smatra još jednom naznakom popuštanja napetosti, nakon što je nedavno objavljeno da će se početkom listopada nastaviti trgovinski pregovori.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača u nove poticajne mjere zbog slabosti gospodarstva eurozone.

U četvrtak će se održati redovna sjednica Europske središnje banke (ECB), a analitičari očekuju da će čelnici ECB-a smanjiti ključne kamatne stope za barem 0,10 postotnih bodova, a možda i najaviti novi krug kupnje imovine.

Njemačka vlada, pak, razmatra mogućnosti povećanja duga kako bi povećala investicije i tako podržala gospodarstvo kojemu prijeti recesija.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,6 posto i dosegnuo najvišu razinu u šest tjedana.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 1 posto, na 21.597 bodova.

Pročitajte više