Cijene dionica Vira zabilježile oštar pad na Zagrebačkoj burzi

Foto: Hina, zse

NA ZAGREBAČKOJ burzi danas se očekuje mirno trgovanje i stagnacija Crobex indeksa, nakon praznika dan prije, dok ulagači analiziraju poslovne rezultate kompanija u prvih devet mjeseci ove godine.

Svih 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks pao je u utorak 0,35 posto, na 1.874 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,16 posto, na 1.101 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,86 milijuna kuna, što je oko 350 tisuća kuna više nego dan prije.

"Pretpraznično trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je padom dioničkih indeksa, i to treći dan zaredom", kaže Jozo Leko, broker u Splitskoj banci.

Najveći promet zabilježen dionicama HT-a

Najveći promet, 3,2 milijuna kuna, u utorak je ostvaren dionicom HT-a, kojoj je cijena porasla za 0,3 posto, na 173 kune.

S prometom od 2,1 milijun kuna slijedila je povlaštena dionica Adris grupe, kojoj je cijena ostala nepromijenjena, na 447 kuna.

Redovnim dionicama Adrisa cijena je, pak, snižena za 2,7 posto, na 500 kuna, uz promet od 310 tisuća kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa zabilježile su tri turističke dionice. Pritom je cijena dionicama HUP-Zagreba porasla za 3,3 posto, na 3.300 kuna, a Arene za 2,6 posto, na 470 kuna, dok je dionici Valamara snižena za 0,2 posto, na 45,90 kuna.

Među trgovanijim dionicama cijena je pala i dionici Đuro Đaković grupe, za 2,1 posto, na 31,33 kune.

Pad cijena dionice Vira

Oštar pad cijena, za 15,7 posto, na 295 kuna, zabilježila je dionica Vira, kojom je ostvaren promet od 240 tisuća kuna, nakon što je ta tvrtka izvijestila da je u prvih devet mjeseci zabilježila gubitak od 8 milijuna kuna, za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 2,8 milijuna kuna.

S druge strane, veća je likvidnija dobitnica bila dionica Hrvatske poštanske banke (HPB) s porastom cijene za 4,6 posto, na 565 kuna, nakon što je ta banka objavila poziv za glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali donijeti odluku o povećanju temeljnog kapitala za najviše 600 milijuna kuna, pri čemu će pravo upisa u prvom krugu imati samo privatni investitori.

A većina europskih burzovnih indeksa jučerašnje je trgovanje zaključila u pozitivnom teritoriju. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,07 posto, no pariški CAC ojačao je 0,20, a frankfurtski DAX 1,8 posto, na rekordnih 13.465 bodova.

"Objave solidnih poslovnih rezultata i rast cijene nafte potaknuli su optimizam među ulagačima", kaže Jozo Leko.

Promjene bilježi i Wall Street


Na Wall Streetu je, pak, S&P500 indeks porastao 0,16, a Dow Jones 0,25 posto.

"U Americi su objavljeni bolji od očekivanja podaci o zapošljavanju kod privatnih poslodavaca od strane agencije ADP koji ukazuju na robusnost tržišta rada. Nije bilo značajnijih pomaka budući je fokus ulagača bio okrenut objavi odluke Feda o kamatnim stopama. Iako nije donesena odluka o povećanju kamatnih stopa, zaključak zasjedanja Feda bio je da je gospodarski rast stabilan i dostatan za još jedno dizanje kamatnih stopa do kraja ove godine. Pozitivni komentari FED-a o rastu gospodarstva i jačanju tržišta rada doveli su do rasta većine američkih dionica", zaključuje Jozo Leko.
 

Pročitajte više