Cijene kruha kao prije poskupljenja

NA INICIJATIVU premijera Ive Sanadera cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda trebale bi se sniziti najkasnije za mjesec dana, piše Jutarnji list.

Nakon poskupljenja u prosincu za prosječno 10 posto nova Vlada na čelu sa Sanaderom uputila je aple pekarnama kako bi cijene vratile kakve su bile prije poskupljenja. Pekarne ne mogu odmah sniziti cijene zbog tehničikih obračuna, ali se očekuje kako će pojeftinjenje početi u sljedećih nekoliko dana a završiti kroz mjesec dana.

Cijene kruha snizit će Čakovečki mlinovi, Granoli, Mlinar iz Križevaca, Đakovština, PIK Vinkovci, Podravka, Agrolaguna, pulska Bironka, EKOS, te splitska Pekara Svaguša.

Zagrebačke pekarne Klara cijene kruha neće sniziti sve dok ne pojeftini brašno. Direktor Klare Krešimir Kovačević izjavio je kako je za pojeftinjene kruha, ali tek kada dobije podatke da je pojeftinilo brašno.

Stipe Bilić, nadležan za poljoprivredu i trgovinu u HUP-u izjavio je kako Vlada može utjecati na cijenu pšenice ako na tržište pusti jeftiniju pšenicu, te da bi se tek tada moglo razgovarati o još nižoj cijeni kruha.

NHS pozdravlja najavu vraćanja cijena kruha na razinu prije poskupljenja

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pozdravili su danas najavu 17 mlinarskih, pekarskih i trgovačkih tvrtki o vraćanju cijena kruha na razinu prije poskupljenja.

Dobro je što je Vlada odlučila intervenirati i uvesti reda u područje krušnih žitarica i brašna, ponajprije bescarinskim uvozom određenih količina pšenice što će, nadamo se, spriječiti manipulacije tom žitaricom na domaćem tržištu, kaže se u priopćenju NHS-a.

Zbog tih su manipulacija uvijek loše prolazili kupci pekarskih proizvoda, ali i svi proizvođači pekarskih i drugih proizvoda od brašna koji su pšenicu i brašno kupovali na legalnom tržištu.

Uvođenju reda, očekuje sindikat, posebno će doprinijeti najavljeno uvođenje markica za brašno što bi trebalo biti snažan udar na crno tržište brašnom, a time i nelojalnu konkurenciju pekarske proizvodnje izvan poreznih škara.

Na tome se ne smije stati pa već sada treba pripremiti sustav otkupa pšenice iz ovogodišnjeg uroda kako bi se pravedno platilo proizvođaču, a otkupljivače spriječilo u malverzacijama pšenicom i ostalim žitaricama nakon otkupa, što u konačnici uvijek plaćaju građani, naglašava NHS.

Pročitajte više