Cijene nafte stabilizirane na međunarodnom tržištu

Ilustracija: 123rf

CIJENE nafte u utorak su se stabilizirale na međunarodnim tržištima, u kontekstu i dalje prisutnih rizika vezanih uz ponudu uslijed jačanja napetosti na relaciji Washington-Teheran, ali i bojazni da bi trgovinski rat mogao oslabiti gospodarske aktivnosti, a time i potražnju za energentima.

Cijena barela na londonskom tržištu ostala je jutros uglavnom nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje, na 73,06 dolara, dok je na američkom porasla blagih 15 centi, na 68,04 dolara.

Barel pojeftinio ovog mjeseca

Barel je ovoga mjeseca pojeftinio na oba tržišta, jer su povećane isporuke sirove nafte iz Rusije, Saudijske Arabije i ostalih članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), dok su splasnuli neplanirani gubitci u proizvodnji.

Na raspoloženje sudionika tržišta utjecale su geopolitičke neizvjesnosti, uključujući strahove da bi zbog sukoba na Bliskom istoku moglo doći do poremećaja u isporukama, odnosno da bi trgovinski sukob SAD-a s najvećim trgovinskim partnerima mogao zakočiti globalni gospodarski rast.

Iran, treći najveći proizvođač nafte u OPEC-u s dnevnom proizvodnjom od 3,75 milijuna barela, našao se pod pojačanim pritiskom SAD-a, u kontekstu pritisaka američke vlade na druge zemlje da ukinu sav uvoz iranske nafte od studenoga.

Saudijska Arabija i drugi veliki proizvođači povećavaju proizvodnju kako bi nadoknadili gubitke do kojih bi moglo doći zbog približavanja krajnjeg roka koji je postavljen za studeni.

Ministri i guverneri 20 najrazvijenijih gospodarstava zabrinuti

Ministri financija i guverneri središnjih banaka 20 najrazvijenijih gospodarstava svijeta (G20) na sastanku proteklog vikenda izrazili su zabrinutosti u vezi rizika za globalni gospodarski rast povezanih s trgovinskim napetostima ponajprije između SAD-a i Kine.

"Zasigurno je samo pitanje vremena kad će nešto konkretno proizići iz aktualnih priča o trgovinskom ratu, a vjerojatno neće donijeti dobar ishod. Pretpostavljam da će se cijena barela u idućih nekoliko dana zadržati unutar uskog raspona", kazao je Matt Stanley, broker u tvrtki Freight Investors Servicies.

OPEC je odvojeno objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 71,85 dolara, što znači da je uvećana za gotovo 30 centi u odnosu na petak. 

Pročitajte više