Nitko vam neće uzeti djecu, cijepljenje u Hrvatskoj je dobrovoljno

Foto: EPA

U HRVATSKOJ od danas kreće cijepljenje djece i mladih u dobi od 5 i više godina. Cijepljenje djece nije obavezno, sve ovisi o odluci roditelja žele li cijepiti svoje dijete ili ne.

Ukratko, nema govora o tome da će se bilo kome "uzimati djecu", neovisno o tome što viču prosvjednici i antivakseri koji su se danas okupili oko sabora.

Ravnateljica škole Narodnog zdravlja za Index objasnila kako će se provoditi cijepljenje djece

Cijepljenje prvo kreće u Zagrebu, i to danas od 16 do 20 sati u školi Narodnog zdravlja Andrija Štampar (Rockefellerova 4). Moći će se na istom mjestu cijepiti i u subotu. U Hrvatsku je stiglo oko 50 tisuća doza dostavljenih u HZJZ, odakle će biti distribuirane u ostatak zemlje.

Mirjana Kujundžić Tiljak, ravnateljica Škole narodnog zdravlja, u razgovoru za Index objasnila je kako će teći cijepljenje za djecu i naglasila je da covid-potvrde za djecu neće biti obavezne, ali će ih moći dobiti sva djeca koja su cijepljena ili su preboljela covid-19.

"Organizacija je takva da će u našoj dvorani za cijepljenje biti posebno određeno mjesto samo za djecu, oni će odmah tamo biti pod nadzorom i, naravno, uz pristanak roditelja će moći biti cijepljeni. Roditelj svakako mora biti s maloljetnim djetetom i dati pristanak za cijepljenje. Nikad se maloljetno dijete ne može cijepiti samo", rekla je za Index Mirjana Kujundžić Tiljak.

"Roditelji nam dovode djecu od 13 godina, žele ih cijepiti jer su oni sami imali težak oblik covida"

Teško je, kaže, procijeniti koliko će imati djece na današnjem cijepljenju, no dodaje da je već primila nekoliko upita zainteresiranih roditelja.

"Mi već od prije ljeta cijepimo djecu od 12 plus godina. Mogu reći da su oni roditelji koji su imali teži oblik covida već doveli svoju djecu na cijepljenje. Došli su nam s djecom od 13 i 14 godina, rekli nam da su imali težak oblik covida i da ne bi to nikome preporučili", istaknula je.

Navodi da treba uzeti u obzir da je cjepivo prošlo stroga pravila regulatorne agencije te da znaju da sa sigurnošću možemo prihvatiti cjepivo.

"Od sutra kreće cijepljenje i u ordinacijama školske medicine i pedijatrijskim ordinacijama. NZJZ "Dr. Andrija Štampar" je najavio da će se djeca moći cijepiti kod svog izabranog liječnika uz prethodni dogovor i najavu. Na Velesajmu zasad neće cijepiti djecu, jedini punkt gdje će se djeca cijepiti je kod nas u Školi narodnog zdravlja", kazala je.

"Izraelci su procijepili puno djece, i to bez neugodnih iskustava"

Istaknula je da su Izraelci cijepili već jako puno djece te da nemaju negativna iskustva s cjepivom za djecu.

"Izraelski liječnik je bio u Hrvatskoj, održali smo sastanke, govorio nam je o svom iskustvu. Rekao je da su prvo krenuli s cijepljenjem djece koja imaju opasnost od težeg oblika covida, to su bila djeca koja su imunokompromitirana, koja su prošla transplantacije pa zatim djeca s malignim bolestima. Prvo su tu djecu procijepili i nisu imali nikakvih negativnih događaja. Doza za djecu je manja i prilagođena je djeci", objasnila je za Index Mirjana Kujundžić Tiljak.

Naglasila je još jednom da je cijepljenje dobrovoljno te da roditelji odlučuju o tome.

"Cijepljenje nije obaveza, neg naše pravo da se zaštitimo"

"Moram reći da i djeca mogu dobiti teži oblik covida, a ako se veći broj djece zarazi, postoji i veća šansa da veći broj djece oboli od covida. Pogotovo bi bilo dobro da se cijepe ona djeca za koju postoji bojazan da bi razvili težak oblik covida. Nije uvijek blagi oblik covida kod djece, a svatko ima pravo na zaštitu. Cijepljenje nije obaveza, nego je naše pravo da se zaštitimo, budući da je covid teška bolest te da ne možemo procijeniti tko bi je mogao razviti", kazala nam je Kujundžić Tiljak.

Iz HZJZ-a su također napomenuli da neće biti obavezne covid-potvrde za djecu, a objavili su i detaljna uputstva oko cjepiva za najmlađe.

Evo koliko je djece hospitalizirano zbog covida

Od 43.225 hospitaliziranih osoba od početka pandemije do 28.11.2021. hospitalizirano je, kako su naveli, 1100 djece do 18 godina. Najviše hospitalizacija, i to 230, zabilježeno je u prvoj godini života.

Za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina registrirano je cjepivo protiv covida-19 Comirnaty 10 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech. Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv covida-19: Comirnaty 30 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech i Spikevax proizvođača Moderna. Oba cjepiva temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva.

 

 

Preporuka HZJZ-a: Cijepite djecu, pogotovo određene skupine djece

HZJZ cijepljenje preporučuje svoj djeci i mladima u dobi od pet i više godina. Za dob nižu od pet godina za sada nije registrirano ni jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od pet godina ne mogu cijepiti.

Djeca zaražena SARS-CoV-2 virusom, ističu u HZJZ-u, najčešće imaju blage kliničke slike ili su potpuno bez simptoma. Teški oblici koji zahtijevaju hospitalizaciju, skrb u jedinicama intenzivnog liječenja ili smrt su, navode, rijetki.

Djeca s određenim kroničnim bolestima imaju povećan rizik razvoja teške kliničke slike, iako su ograničeni podaci koji su to klinički rizični čimbenici specifični za djecu u dobi od pet i više godina.

Koje su rizične skupine?

HZJZ u svojim preporukama kao rizične čimbenike navodi pretilost, kronične neurološke bolesti, kronične bolesti srca, kronične plućne bolesti, uključujući, prema nekim istraživanjima, astmu, dijabetes, maligne bolesti i imunodeficijencije.

Djeca imaju rizik razvoja multisistemskog inflamatornog sindroma (MIS-C) povezanog s nedavnom infekcijom SARS-CoV-2, što je ozbiljno stanje, iako se procjenjuje da je rijetko. Također postoji rizik razvoja dugotrajnog covida (post covida), a trenutno oskudni podaci ipak govore da je rizik niži nego u odraslih.

Pandemija ima i druge negativne utjecaje na djecu, na njihovo psihičko i fizičko zdravlje. Ograničenja okupljanja, samoizolacija, nastava na daljinu i smanjena dostupnost sporta i drugih izvannastavnih aktivnosti bitno utječu na kvalitetu života djece.

Osnovno o primjeni cjepiva kod djece

HZJZ navodi da se Pfizerovo cjepivo Comirnaty 10 mikrograma daje u dvije doze. Ako je dijete između primanja prve i druge doze navršilo 12 godina, za drugu dozu se daje doza cjepiva za odrasle (30 mikrograma).

Kao mjera predostrožnosti, a radi lakše mogućnosti povezivanja određene moguće nuspojave s pojedinim cjepivom, preporučuje se razmak od 14 dana između primjene cjepiva protiv covida-19 i drugih cjepiva. U određenim situacijama izabrani liječnik može procijeniti potrebu istodobnog davanja cjepiva protiv covida-19 i nekog drugog cjepiva te tako i postupiti.

U uputama HZJZ-a navodi se da se bočica s koncentratom cjepiva prije upotrebe mora razrijediti s 1.3 ml fiziološke otopine. U jednoj bočici, nakon razrjeđivanja fiziološkom otopinom, nalazi se deset doza cjepiva. Jedna doza je volumena 0.2 ml. Nakon što se koncentrat razrijedi fiziološkom otopinom, cjepivo se treba upotrijebiti u roku od 12 sati, a za to vrijeme se može čuvati na temperaturi hladnjaka ili na sobnoj temperaturi.

Organizacija cijepljenja za djecu od pet do 11 godina

Roditelji/skrbnici koji žele da se njihova djeca cijepe, za cijepljenje protiv covida-19 trebaju se javiti izabranom pedijatru odnosno izabranom liječniku obiteljske medicine ili nadležnom školskom liječniku, a cijepljenje se može organizirati i na punktovima.

Kod organizacije cijepljenja na punktovima, cijepljenje djece ove dobi potrebno je odvojiti od cijepljenja odraslih vremenski ili prostorno. Kod prostornog odvajanja (primjerice, jedan dio punkta je namijenjen za cijepljenje djece), najmanje jedan cjepitelj treba biti zadužen isključivo za cijepljenje djece. To je važno zbog drugačijih doza cjepiva za djecu u dobi od pet do 11 godina nego za ostale.

Pedijatri i liječnici obiteljske medicine cjepivo trebaju preuzeti u nadležnom zavodu za javno zdravstvo.

Preporučuje se i onima koji su u kućanstvu s kroničnim bolesnicima

HZJZ snažno preporučuje cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama: Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti covid-19. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti covid-19, posebno ako se radi o bolesnim članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od pet godina) ne mogu biti cijepljeni. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s teško imunokompromitiranim osobama neovisno o tome jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

Djeca dugotrajnije smještena u različitim oblicima kolektivnog smještaja s noćenjem.

Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba, izazove organiziranja važnih životnih događaja, poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana te važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s
obzirom na to da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

HZJZ uputio molbu liječnicima

Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi, poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja, terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

HZJZ moli izabrane pedijatre, liječnike obiteljske medicine, kao i nadležne školske liječnike da pozovu na dobrovoljno cijepljenje roditelje/skrbnike djece u dobi od pet i više godina koja pripadaju u navedene prioritetne kategorije. Također mole odgovorne osobe u kolektivnom smještaju djece (dugotrajniji smještaj s noćenjem) da se jave nadležnom zavodu za javno zdravstvo radi organiziranja cijepljenja za djecu korisnike smještaja.

Djeca u dobi od pet do 11 godina na cijepljenje dolaze u pratnji roditelja/skrbnika.

Nuspojave cijepljenja i cjepiva

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su, kako ističe HZJZ u svojim preporukama, slične onima zabilježenima kod osoba starosti 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera te su prolazile kroz nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) zaključilo je da koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti covid-19.

Sigurnost i djelotvornost primjene cjepiva u djece i odraslih nastavlja se, navodi dalje HZJZ, intenzivno pratiti tijekom provedbe cijepljenja u državama članicama EU kroz farmakovigilancijski EU sustav prikupljanja i analize prijava sumnji na nuspojave te putem dodatnih studija proizvođača i regulatornih tijela za lijekove.

Djelotvornost cjepiva kod djece slična kao i u odraslih

HZJZ ističe da rezultati kliničkih studija ukazuju da su djelotvornost cjepiva, imunološki odgovor i sigurnosni profil cjepiva slični kao i u odraslih. Do danas, dodaju, nisu zabilježene ozbiljne nuspojave, uključujući upalu srčanog mišića (miokarditis) i srčane ovojnice (perikarditis), a djeca uključena u ove kliničke studije i nadalje se prate.

"Ipak treba napomenuti da neuobičajene, rijetke ili vrlo rijetke nuspojave koje se mogu pojaviti, s učestalošću manjom od 1 na 1000 cijepljenih, nisu mogle biti zabilježene u studijama ograničene veličine uzorka. Rijetki slučajevi miokarditisa i/ili perikarditisa zabilježeni su nakon primjene cjepiva Comirnaty (30 mikrograma) u adolescenata i mlađih odraslih. Do pojave je najčešće došlo nakon 2. doze i češće u muških nego ženskih osoba. Podaci SAD-a ukazuju da rizik miokarditisa/perikarditisa nakon primjene mRNA cjepiva može biti viši u 5/6 adolescenata dobi 16 i 17 godina u usporedbi s mlađim adolescentima u dobi od 12 do 15 godina", navodi HZJZ.

Pročitajte više