Civili zatočeni u Mosulu umiru od gladi, a ISIS ubija sve koji pokušaju pobjeći

Foto: Hina

CIVILI zarobljeni u starom dijelu Mosula umiru od gladi jer već tri tjedna ne primaju hranu, izjavio je u telefonskom razgovoru za Independent jedan od stanovnika.

Karim, 28-godišnji taksist je izjavio da su mnogi već umrli od gladi, uključujući njegovog prijatelja te nekoliko poznanika.

Dodao je da u tri tjedna nisu imali ni struje ni vode, a nitko ne može izaći iz kuće jer ISIS ubije svakoga tko pokuša.

U starom dijelu zatočeno 400 000 civila, posvuda skriveni bombaši i snajperisti

Stari dio Mosula pun je zbijenih kuća i uskih uličica u kojima je zatočeno oko 400 000 civila, a većinu područja još uvijek kontrolira ISIS. Pokušavaju pobjeći na istok grada koji je pod kontrolom iračke vlade, gdje svima oprezno provjeravaju identitet, a zatim civile smještaju u šatore.

Karim opisuje kako je teren u starom gradu idealan za ISIS-ovu gerilsku borbu. Vozila ne mogu ulaziti u uske uličice, a u njima su skriveni iskusni snajperisti i bombaši.

Stari grad napada nova, Zlatna divizija specijalnih elita

Procjenjuje se da se u Mosulu još uvijek nalazi između 3000 i 4000 boraca ISIS-a, koji su pod velikim pritiskom zračnih i kopnenih napada iračke vlade i američkih snaga.

Stari grad trenutno napada takozvana Zlatna divizija, specijalna postrojba od 10 000 vojnika. Nadaju se da će ih uspjeti istjerati iz ovog dijela grada i tako poraziti.

Iračke i američke snage gađaju sve prekrivene objekte kako bi uništili oružje ISIS-a, ali stradavaju civili

Iračka vojska također je upozorila građane da ne prekrivaju automobile ili druge posjede bilo kakvim platnima, jer iračke i američke snage dronovima gađaju takve objekte, za koje vjeruju da su ISIS-ove zalihe oružja.

Nažalost, do nekih ljudi informacije ne mogu doći dovoljno brzo, pa je 33-godišnji Jasim već ranjen u bombardiranju dijela svoje kuće prekrivenog platnom.

Sve koji pokušaju pobjeći ubijaju snajperisti, a traže po 2000 dolara da bi ih pustili

Jasim je izjavio: "Svaki dan vidimo male letjelice, dronove bez pilota. Zbog zvukova letjelica i stalnih eksplozija ne mogu ni spavati ni započeti svoj oporavak".

Prema nekim izvorima, ISIS zahtijeva po 2000 dolara od civila da bi ih pustili na slobodu. One koji pokušaju pobjeći gađaju snajperisti. Ranije ovog tjedna ubili su cijelu obitelj s dvoje djece koja je pokušavala prijeći Tigris i doći na sigurno.

Pročitajte više