Članice NATO-a prošle godine smanjile izdvajanja za obranu

Foto: FAH

EUROPSKE članice NATO-a ponovno su prošle godine smanjile svoja izdvajanja za obranu, ali ipak nešto manje nego prethodnih godina, objavio je u četvrtak NATO. Ukupna izdvajanja za obranu u članicama NATO-a u padu su već godinama, pri čemu se često upire prstom u europske članice.

No taj se trend sad počinje mijenjati, rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, predstavljajući godišnje izvješće za 2015. Istaknuo je da su europske članice 2015. za obranu potrošile samo 0,3 posto manje nego godinu prije, prilagođeno za inflaciju. To treba usporediti s padom od 1,3 posto u prethodne dvije godine i smanjenje od čak 3,2 posto 2011.

Ukupna izdvajanja za obranu europskih članica NATO-a iznosila su prošle godine 253 milijarda dolara, prema 254 milijarda dolara 2014.

Korak u pravome smjeru

"Počeli smo se kretati u pravom smjeru", rekao je Stoltenberg. "Nakon višegodišnjih značajnih smanjenja troškova za obranu, rezovi među europskim saveznicima i u Kanadi sad su praktički zaustavljeni", rekao je.

To ipak ne vrijedi za sve europske zemlje. Velika Britanija, Francuska i Italija smanjile su prošle godine troškove za obranu, a Italija najviše, 12,4 posto. SAD i Kanada također su smanjili troškove za obranu, ali je SAD ipak osigurao čak 72 posto ukupnih sredstava NATO-a.

Članice NATO-a obećale su da će povećati izdvajanja za obranu na 2 posto BDP-a, ali samo pet država ispunjava taj cilj - Velika Britanija, Estonija, Grčka, Poljska i SAD.

Nužno povećati izdvajanja za obranu


"Nije dovoljno zaustaviti rezove, moramo početi i povećavati sredstva za obranu", istaknuo je Stoltenberg. "Svi moramo učiniti više, jer smo na istoku i jugu suočeni s najvećim sigurnosnim izazovima naše generacije."

"Ne govorimo o povratku u Hladni rat, sa stotinama tisuća vojnika na granicama (....) nego o određenom povećanju vojne nazočnosti i pripravnosti naših snaga."

Stoltenberg je napomenuo da NATO još nije donio odluku o tome hoće li pomoći u međunarodnoj zračnoj operaciji protiv Islamske države u Siriji i Iraku. SAD je zatražio izviđačke zrakoplove koji bi mogli poslužiti kao leteći zapovjedni centri. Ministri obrane NATO-a razgovarat će o tome na sastanku u Bruxellesu 10. i 11. veljače.

Pročitajte više