Članovi Vlade i SDSS-a dogovorili hitno rješavanje povrata oduzete imovine

Predstavnici hrvatske Vlade i SDSSa danas su se dogovorili da bi se svi slučajevi ilegalno zaposjednute imovine morali rješiti do kraja lipnja, a da se svi ostali slučajevi u kojima građani imaju rješenja o povratu imovine riješe do kraja ove godine.

To je novinarima, nakon dvosatnog razgovora u Vladi, izjavio ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta, dodavši da je tema razgovora bila realizacija pojedinih odredbi iz sporazuma koji su HDZ i SDSS potpisali nakon parlamentarnih izbora.

Rekao je da je u razgovorima konkretiziran proces povratka te istaknuta potreba za što hitnijim usklađivanjem statuta i drugih akata jedinica lokalne samouprave s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina.

Kalmeta je najavio i da je, u cilju zajedničke akcije za stvaranjem klime međusobnog povjerenja na terenu, dogovoren sastanak na kojemu će, uz premijera i ministre, biti pozvani župani, gradonačelnici, te predstavnici zajednica povratnika, iseljenih i raseljenih Hrvata, Srpskog demokratskog foruma i Srpskog narodnog vijeća.

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac razgovore je ocijenio dobrima i otvorenima, rekavši kako je, uz jamstva Vlade, operativno dogovoreno rješavanje pitanja iz područja obnove i jačanja političkih pretpostavki za povratak imovine..

"Premijer Sanader pokazao je potpunu odlučnost u realizaciji sporazuma i osobno preuzeo nadzor nad povratom oduzete imovine", rekao je Pupovac. Pojasnio je kako je dogovoreno da sudovi po hitnom postupku preispituju i rješavaju sve slučajeve povrata oduzete imovine, a da Vlada utvrdi broj stanova kojima raspolaže kao alternativni smještaj za korisnike oduzete imovine.

Pupovac je najavio i da bi Vlada, u zajedničkim naporima za otklanjanjem psiholoških i političkih blokada u povratu imovine, na jednoj od idućih sjednica trebala donijeti zaključak po kojemu nitko ne bi mogao odbiti adekvatni alternativni smještaj koji mu se nudi.

Na novinarski upit, ima li država dovoljno takvih stanova, Kalmeta je odgovorio da ima. Ti bi se stanovi dijelom gradili, dijelom kupovali, a dijelom stjecali iz projekta poticane stanogradnje, dodao je.

Upitan je su li SDSS-ovci na bilo koji način zaprijetili Vladi da će izaći iz sporazuma ako se hitno ne krene u rješavanje njihovih zahtjeva, Pupovac je odgovorio da nikakvih prijetnji nije bilo, da ne bi bile opravdane, ali da je bilo izražavanja zabrinutosti i upozorenja oko dinamike realizacije sporazuma, posebno nakon incidenta u zadarskom zaleđu kada je zapaljena kuća srpskog povratnika.

(Hina) xtr ysšh

Pročitajte više