CNBC: Putinova nepobjediva raketa najduže je letjela 2 minute i dosegla 35 kilometara

Screenshot: YouTube
 
VLADIMIR Putin u ožujku se pohvalio da je Rusija razvila nepobjedivo nuklearno oružje. Izvori su za CNBC ispričali drugačiju priču.
 
Putin se ranije ove godine pohvalio da je Rusija razvila "nepobjedivo nuklearno oružje" i "novu raketu koja može doseći bilo koje mjesto na svijetu". Američki obavještajni izvori izjavili su za CNBC da je ta raketa u svom najuspješnijem testu do sada letjela 2 minute i dosegla 35 kilometara.
 
>>Putin: Razvili smo nepobjedivo nuklearno oružje
 
>>VIDEO Rusija je testirala novo moćno oružje kojim se Putin hvalio, kaže da se od njega ne može obraniti
 
 
Nova krstareća raketa testirana je 4 puta od studenog 2017. do veljače 2018., i svaki put se srušila, tvrdi izvor koji je želio ostati anoniman. U najkraćem testu raketa je letjela 4 sekunde i dosegla 8 kilometara.
 
Izvor je također rekao kako vjeruje da raketa, koja je u razvoju od ranih 2000-ih godina, za polijetanje koristi motor na benzin, dok tijekom leta koristi motor na nuklearni pogon. To znači da su dosadašnji testovi pokazali da se nuklearno središte rakete nije aktiviralo i zbog toga nije uspjela postići neograničeni domet kojim se Putin hvalio.
 
Izvori su također rekli da su visoki službenici Kremlja zahtijevali izvođenje raketnih testova unatoč upozorenjima inženjera, koji su izrazili zabrinutost te upozorili da još uvijek postoje nedostaci. 
 
 

 

Pročitajte više