Čolak: HDZ BiH će bezrezervno surađivati s haškim tribunalom

HDZBiH će bezrezervno surađivati s Haškim tribunalom i vrlo brzo će se morati znati gdje je dokumentacija koju traži Haški sud, izjavio je u petak predsjednik HDZBiH Bariša Čolak.

Čolakova izjava uslijedila je na novinarski upit ima li saznanja gdje se nalazi dokumentacija o aktivnostima HDZBiH, HVO i bivše Herceg Bosne u razdoblju od 1. travnja 1992. do 31. prosinca 1993. godine, a koju je nedavno zatražila glavna Haaška tužiteljica Carla del Ponte da joj se dostavi najkasnije do kraja rujna ove godine. Carla del Ponte je neizravno zaprijetila i smjenama hrvatskih dužnosnika u BiH ukoliko joj se ne dostavi tražena dokumentacija.

Ministrica pravosuđa Federacije BiH Borjana Krišto ranije je izjavila kako vlasti Federacije BiH ne znaju gdje se nalazi ratna arhiva Herceg Bosne koju traži Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Hrvatski časnik iz BiH za vezu s Haškim tribunalom Goran Mihaljević u četvrtak je najavio da će se u traganju za ovom dokumentacijom obratiti za pomoć i vlastima Republike Hrvatske jer, kako je rekao, "mnogi ukazuju da bi se ta dokumentacija mogla nalaziti u Zagrebu".

(Hina) xpga ysd

Pročitajte više