Condollezza Rice počela s posjetom Bliskom istoku

AMERIČKA ministrica vanjskih poslova, Condollezza Rice, danas je počela svoju bliskoistočnu turneju, na kojoj će pokušati postaviti neke temelje za početak razrješavanja izraelsko-arapskog pitanja.

Danas se u egipatskom gradu Aswanu sastala s predstavnicima zemalja Jordana, Egipta, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Te zemlje imaju dobre odnose s SAD-om nazivaju se i Arapskim Kvartetom.

Jedno od ključnih pitanja kojima se Rice planira pozabaviti je pitanje tzv. Saudijske inicijative, prijedloga zemalja Arapske lige za rješenjem izraelsko-arapskog sukoba. Inicijativa je predložena 2002., ali nikad nije dobila potporu u Izraelu. Arapska liga će ponovno potegnuti to pitanje na svom summitu, koji se održava pred kraj mjeseca.

I SAD i Izrael su nedavno napomenuli kako bi bili spremni razmotriti tu inicijativu, ali prvo treba riješiti neka sporna pitanja. Inicijativa je predlagala povratak Izraela na granice prije 1967., stvaranje palestinske države i priznavanje prava na povratak palestinskim izbjeglicama. Ova zadnja točka stvorila je najveći otpor u Izraelu, a i danas je glavni kamen spoticanja oko ponovnog pokretanja Inicijative.

Rice tako lobira da arapske zemlje razmisle o tome da se to pitanje razriješi prije nego počnu neki pregovori s Izraelom, ali Arapi zasad tvrde da neće odustajati od te točke pregovora.

Rice će se u sljedećim danima susresti i s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom, palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom, te jordanskim kraljem Abdullahom II.

"Želim naći zajednički pristup s kojim se obje strane (izraelska i arapska, op. red.) mogu složiti. Želim stvoriti mehanizme koji će osigurati diskusiju", rekla je Rice prije odlaska na put.

Politički analitičar Aaron David Miller, bivši savjetnik za Bliski istok i demokratskim i republikanskim administracijama, kaže da Rice želi iza sebe ostaviti pozitivno naslijeđe, a upravo bi njena uloga u mogućim pregovorima Izraelaca i Arapa trebala biti presudna za to.

"Condoleezza ima 18 mjeseci da pokaže da je dosljedna ministrica vanjskih poslova. A to pokažete tako što uzmete problem za koji će se većina ljudi složiti da je jako težak i popravite ga", kaže Miller.

J.D.
Foto:AFP

Pročitajte više