Corriere della Sera: Vatikanska pravila za političare

VATIKAN priprema objavu pravila po kojih bi se trebali pridržavati političari pred zakonima koje Katolička crkva smatra suprotnima njezinoj doktrini, piše talijanski dnevnik ´Corriere della Sera´.

List najavljuje da bi taj dokument od oko 15 stranica trebao biti službeno objavljen slijedećega tjedna, a u njemu bi se nalazili odgovori kako bi se katolički političar trebao držati u parlamentu pred nacrtom nekog zakona koji je u suprotnosti s crkvenim učenjima.

Dokument će potpisati pročelnik Kongregacije za nauk vjere, kardinal Joseph Ratzinger.

Po tom ´pravilniku´ političar katolik može izabrati manje zlo. Na primjer kod zakona o umjetnoj oplodnji, a koju crkva odbacuje, bio je prijedlog da ona može biti provedena i uz pomoć treće osobe, odnosno sa sjemenom ili jajašcem koji ne pripada paru koji traži umjetnu oplodnju. Katolički političari u talijanskom parlamentu su izabrali ´manje zlo´, odnosno prošao je zakon po kojem je moguća umjetna oplodnja, ali samo uz upotrebu jajašca i sjemena para koji traži takvu oplodnju. Na taj način je izbjegnuta i mogućnost da dijete zatraži i par homoseksualaca.

Pročitajte više